Ένα αφιέρωμα στο ελληνικό κρασί – Μέρος Β

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Στη συνέχεια του αφιερώματος στο ελληνικό κρασί (διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος) θα δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τις ποικιλίες των κρασιών. Η γεύση, το άρωμα, το χρώμα, η γλυκύτητα του κρασιού, ο χρόνος ωρίμανσής του. Ποιες είναι οι ποικιλίες του κρασιού, με ποιες τροφές συνδυάζεται κατάλληλα το κάθε κρασί και νέες ποικιλίες κρασιού που κυκλοφόρησαν στην αγορά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Έκτος από τη γεύση και το άρωμα, ένα άλλο χαρακτηριστικό του κρασιού είναι το χρώμα του. Έτσι διαχωρίζουμε τον οίνο σε λευκό, ροζέ και κόκκινο, με κάθε κατηγορία να φέρει τη δική της ταυτότητα. Γενικά πιστεύεται πως, το αρχικό χρώμα του σταφυλιού είναι αυτό που θα καθορίσει και την απόχρωση του κρασιού. Η άποψη αυτή είναι εν μέρει λάθος καθώς, οι χρωστικές ουσίες του σταφυλιού υπάρχουν στον φλοιό και όχι στον χυμό του με αποτέλεσμα το κρασί να παίρνει το αντίστοιχο χρώμα μόνο αν στη ζύμωση συμμετέχουν και τα στέμφυλα.

Έτσι λοιπόν, το κόκκινο κρασί προέρχεται από τη ζύμωση μούστου από κόκκινα ή μαύρα σταφύλια, με την προϋπόθεση ότι τα στερεά μέρη συμμετέχουν στην αντίδραση, το λευκό κρασί μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε ποικιλία σταφυλιού αρκεί τα στερεά του μέρη να έχουν απομακρυνθεί, ενώ το ροζέ είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης μούστου σε συνδυασμό με τα στέμφυλα, που παραμένουν όμως μόνο στα πρώτα στάδια της διαδικασίας και έπειτα αποσύρονται.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθορίζει τη γεύση του κρασιού, είναι η γλυκύτητά του. Με βάση αυτό το κριτήριο διακρίνουμε τα ξηρά, τα γλυκά και τα ημίγλυκα κρασιά. Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, η διαφορά τους έγκειται στο ποσοστό σακχάρων που διαθέτουν, δηλαδή πόσο γρήγορα ή αργά έχει διακοπεί η διαδικασία της ζύμωσης.

Εκλεκτά, ελληνικά κρασιά και ποικιλίες

Οι ποικιλίες του ελληνικού κρασιού είναι αμέτρητες, κάθε μία από τις οποίες διαθέτει ιδιαίτερα και λεπτά χαρακτηριστικά. Το κριτήριο διαχωρισμού του οίνου σε ποικιλίες είναι κυρίως η ταυτότητα του σταφυλιού από το οποίο προέρχεται, η περιοχή προέλευσής του αλλά και η χρονολογία παραγωγής του. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο κατάταξης είναι το χρώμα και η γεύση του κρασιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικού κρασιού:

  • Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας- το αίμα του Ηρακλή)
  • Μαυροδάφνη
  • Μοσχάτο
  • Σμυρνέικο
  • Πλυτό
  • Ροδίτης
  • Σαββατιανό
  • Ρωμέικο
  • Ξινόμαυρο
  • Μοσχοφύλερο
  • Κοντοκλάδι κ.α.

Φυσικά, το κρασί αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για ένα καλό και ποιοτικό γεύμα, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Όμως κάθε κρασί αναδεικνύεται διαφορετικά με το «κατάλληλο» γι ‘αυτό γεύμα, και με τη σειρά του φροντίζει να κολακεύει τις γεύσεις του φαγητού μας. Γενικά γνωρίζουμε σαν κανόνα πως «το κόκκινο κρασί συνδυάζεται με το κρέας, ενώ το λευκό με το ψάρι». Η άποψη αυτή είναι σωστή, αλλά μάλλον μας περιορίζει κάπως αφού υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί που μπορούν να μας χαρίσουν υπέροχες γαστρονομικές απολαύσεις:

  • Ξηρό λευκό κρασί: Μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά, τηγανητά λαχανικά ,ψάρια
  • Λευκό γλυκό κρασί: Συνδυάζεται με μαλακά τυριά, σκληρά τυριά, αλλαντικά, επιδόρπια
  • Λευκό κρασί: Συνδυάζεται με μαλακά τυριά, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά
  • Ροζέ κρασί: Συνδυάζεται με τηγανητά λαχανικά, θαλασσινά, πουλερικά
  • Κόκκινο κρασί: συνδυάζεται με σκληρά τυριά, πουλερικά, τηγανητά λαχανικά, κρέας, αλλαντικά

Ένας «χρυσός γάμος» εισχωρεί στην αγορά του ελληνικού κρασιού

Σε αυτό το αφιέρωμα στο ελληνικό κρασί αξίζει να κάνουμε αναφορά σε μια νέα σειρά κρασιών της Ορεινής Αιγιάλειας, που δημιούργησε ο γνωστός οινοτέχνης Άγγελος Ρούβαλης. Το όνομα της σειράς αναδεικνύει την ελληνικότητά τους και συμβολίζει τον πρωτότυπο συνδυασμό ποικιλιών, περιοχών, ακόμα και γενεών. Το όνομα αυτής – Ο Μίτος της Αριάδνης. Η σειρά αποτελείται από δυο εκλεκτά λευκά κρασιά που συνδυάζουν ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες: το χρυσό Μίτο- Ορεινός Ροδίτης με διεθνή ποικιλία Viognier και τον Μπλε Μίτο – ένας υπέροχος συνδυασμός Sauvignon Blanc και Ασύρτικου.

Ο χρυσός Μίτος συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρέας, μεγάλα ψάρια, θαλασσινά και ζυμαρικά με φίνες λευκές σάλτσες και ο Μπλε με μεγάλα λιπαρά ψάρια στη σχάρα, οστρακοειδή, αλμυρά και λιπαρά τυρά και κυνήγι. Δοκιμάσαμε και τα δυο κρασιά και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Δυο κρασιά υψηλής αισθητικής και ποιότητας που κερδίζουν επάξια τη θέση τους στην παγκοσμιοποιημένη αγορά του κρασιού!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η παλέτα του ελληνικού αμπελιού είναι ατελείωτη και πάντα έτοιμη να μας προσφέρει τα καλύτερά της προϊόντα για να συνοδεύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.

Τώρα λοιπόν που το καλοκαίρι είναι εδώ, βγείτε και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα, καθίστε σε ένα όμορφο ταβερνάκι και χαρείτε το δείπνο σας με τη συνοδεία του αγαπημένου σας κρασιού και τη συντροφιά της παρέας σας, ενώ το ηλιοβασίλεμα θα σας κλείνει σκανδαλιάρικα το μάτι…

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…