Εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή εμβόλιο για τον καρκίνο;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και εγείρει πολλά ερωτήματα. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Εν μέσω των πυρετωδών ρυθμών με τους οποίους εξελίχθηκε η πανδημία, είναι φανερό ότι υπήρξαν νέα δεδομένα στην ιατρική, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία κυκλοφόρησε εμβόλιο για μια ασθένεια μέσα σε έναν χρόνο περίπου από την εμφάνισή της. Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό δεν περιέχει ζωντανό, αν και εξασθενημένο, στέλεχος του ιού, αλλά κομμάτι του γονιδιώματός του. 

Στη μάχη για το εμβόλιο ρίχτηκαν αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες, με εμβόλια που προορίζονται για διάφορες δημογραφικές κατηγορίες, με ποικίλα αποτελέσματα. Αυτός ο νέος τύπος εμβολίου είναι το άνοιγμα για νέες θεραπείες και φέρνει ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας και αμφισβήτησης. 

Το mRNA

Δύο εταιρείες, η Moderna και η BioNTech, ασχολούνταν χρόνια με τη χρήση του αγγελιοφόρου RNA των ιών σε εμβόλια, ούτως ώστε να δημιουργηθούν τα ανάλογα αντισώματα στους ιούς, ενώ η Pfizer στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση εν μέσω της πανδημίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιοί προσκολλώνται στο DNA και το χρησιμοποιούν ως ξενιστή ώστε να αναπαραχθούν. Σύμφωνα με τη νέα αυτή μέθοδο, το γενετικό υλικό του ιού χρησιμοποιείται στο εμβόλιο για να δημιουργηθούν αντισώματα, έτσι ώστε όταν ο οργανισμός έρθει τελικά σε επαφή με το αντίστοιχο ζωντανό στέλεχος του ιού, να μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Εφ’ όσον αυτός ο νέος τύπος εμβολίου αποδειχθεί επιτυχημένος, θα έχει ανοίξει τον δρόμο για οικονομικότερα και ασφαλέστερα εμβόλια.

Εμβόλιο για τον καρκίνο;

Ο γενικός διευθυντής της BioNTech, Ugur Sahin, και η σύζυγός του, Ozlem Tureci, ασχολούνται εδώ και μια εικοσαετία με την έρευνα για τον καρκίνο, και η πανδημία του κορωνοϊού τους βοήθησε να αξιοποιήσουν τα ευρήματα από τη μακρόχρονη έρευνά τους. Φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εμβόλια που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε συνηθισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιακές ανεπάρκειες ή η κυστική ίνωση. Το μεγάλο στοίχημα είναι η εύρεση εμβολίου κατά του AIDS. Υπάρχουν ήδη προσδοκίες για την έγκριση των πρώτων αντικαρκινικών φαρμάκων και εμβολίων που χρησιμοποιούν αγγελιοφόρο RNA μέσα στην επόμενη τριετία, αν αυτή η μέθοδος αποδειχθεί επιτυχημένη.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.