Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το κίνημα κατά των εμβολίων, που δεν άργησε να έρθει και …
Εμβόλια. Ποια είναι απαραίτητα; Σε ποιές ηλικίες;
Το εμβόλιο είναι το σημαντικότερο μέσο της προληπτικής ιατρικής. Προστατεύει την υγεία των παιδιών από σοβαρά προβλήματα για όλη τη ζωή τους. Το Εθνικό πρόγραμμα υγείας σύμφωνα με το οποίο διενεργούνται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί των παιδιών, καθορίζει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να ξεκινά από το τέλος του δεύτερου μήνα και να επαναλαμβάνεται κάθε ένα με δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν οι υποχρεωτικές δόσεις των εμβολίων.
Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν αφορούν την διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα βήτα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο. Ακολουθούν τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο και τον ροταϊό. Τα εμβόλια αυτά απαιτούν επαναληπτικούς εμβολιασμούς.
Στους 15 μήνες το παιδί πρέπει να κάνει το εμβόλιο για Ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, για την ανεμοβλογιά και την δερμοαντίδραση μαντού.
Στους 18 μήνες είναι υποχρεωτική η τελευταία επαναληπτική δόση για την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα Α.
Στα δύο έτη γίνεται η τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.
Στις ηλικίες από έξι μηνών έως πέντε ετών και μία φορά τον χρόνο, συνήθως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ώστε να αποφύγουν την εκδήλωση μιας γρίπης βαριάς μορφής που μπορεί να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο.
Στην ηλικία των πέντε ετών, ηλικία που το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να γίνονται επαναληπτικά εμβόλια για την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά, είτε ξεχωριστά, είτε όλα μαζί.
Εφόσον τηρηθεί ο παραπάνω προγραμματισμός μέχρι την ηλικία των 11 ετών δεν υπάρχει κάποιο άλλο απαραίτητο και υποχρεωτικό εμβόλιο.
Στην ηλικία των 11 ετών υπάρχει ένα ειδικά κατασκευασμένο για εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που γίνεται για την προστασία από την διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα.
Στην ίδια ηλικία συστήνεται να γίνεται ένα νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας που προστατεύει από στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)