Εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων μας

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Το ίδιο μπορεί να κάνει και η αναβλητικότητα. Το να αναβάλλουμε συνεχώς ένα στόχο, μάς ωθεί στο να μην του δώσουμε τελικά την προσοχή που απαιτείται, τουλάχιστον όχι άμεσα, και αυτό μάς πάει πίσω αναφορικά με την εκπλήρωσή του.

Κάτι άλλο που κάνουμε και μάς αποσυντονίζει από την προσπάθεια να κάνουμε πραγματικότητα όσα σχεδιάζουμε, είναι η μη αποδοχή της αποτυχίας. Μπορεί να είναι η προσπάθεια που μετράει, αλλά αν την πρώτη φορά δεν τα καταφέρεις, δε σημαίνει πως δεν μπορείς ποτέ να τα καταφέρεις. Χρειάζεται υπομονή. Όταν λοιπόν κάποιος δεν έχει μάθει να «αγκαλιάζει» τις αποτυχίες του, ως ένα κομμάτι της διαδρομής προς την επιτυχία, τότε, τα παρατάει.

Τέλος, αρκετός κόσμος εκπληρώνει σκοπούς άλλων ανθρώπων. Μια μητέρα για παράδειγμα, μπορεί να έχει διαφορετικές προσδοκίες για τη ζωή του παιδιού της από ότι το ίδιο το παιδί. Έτσι, το παιδί (και το ενήλικο ‘παιδί’) επηρεασμένο από την οικειότητα ή την πίεση, ή πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί να πιστέψει πως τελικά οι στόχοι της μητέρας ήταν οι στόχοι του. Ή οι φίλοι. Ή οι συνάδελφοι, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων μας

Για αυτό, οφείλουμε πάνω απ’ όλα στον εαυτό μας, το να σκεπτόμαστε κριτικά και να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τους σκοπούς μας, για την υλοποίησή τους, και για την προσπάθεια να τα καταφέρουμε.

Τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να εστιάσουμε στους στόχους μας, είναι:

  • Το να έχουμε θετικά πρότυπα.
  • Το να περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν και μάς δίνουν θετικά κίνητρα.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με τα ενδιαφέροντά μας.
  • Η φροντίδα του εαυτού μας, ούτως ώστε να έχουμε πολλή ενέργεια (ποιοτικός ύπνος, υγιεινή διατροφή, άθληση).

Το να ανακαλύψεις τα εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων σου είναι μια επίπονη διαδικασία που γίνεται πολύ πιο εύκολη με τη βοήθεια ειδικού. Ένας coach ή σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις κρυφά, εσωτερικά εμπόδια (που συχνά είναι και τα πιο ισχυρά) που σε απομακρύνουν από την εκπλήρωση των δικών σου στόχων. Μην ξεχνάς, τα εμπόδια είναι για να τα υπερπηδάμε και όχι για να μας ρίχνουν κάτω!

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr