Emoji: Κρύβουν ή αποκαλύπτουν τα συναισθήματά μας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε στείλει ένα emoji στις διαδικτυακές μας συνομιλίες που γελάει χωρίς πραγματικά να έχουμε ξεκαρδιστεί ή το απλό σύμβολο που υποδηλώνει το «οκ» γιατί δεν είχαμε τη διάθεση να πούμε κάτι άλλο. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τα δημοφιλή μουτράκια;

Emojis και συναισθήματα

Αποκρύπτοντας τα πραγματικά μας συναισθήματα με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας,  με τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Το συναισθηματικό αποτύπωμα αποκαλύπτεται σε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Psychology» και διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα emojis για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά πλαίσια.

Όπως σημειώνει και ο δρ. Moyu Liu του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ερευνητής της μελέτης, «όσο η διαδικτυακή διάδραση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εξωραΐζουν τις εκφράσεις τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να χάσουμε την επαφή με τα αυθεντικά μας συναισθήματα».

 Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

«Ξέρω πως όλοι πια πιστεύουν σε καθρέφτες, σε οθόνες, σε φωτοτυπίες και προβολείς» τραγουδά ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και σε emojis, θα προσθέσουμε εμείς. Η νεότερη γενιά σίγουρα θα μπορούσε να συνεννοηθεί ανταλλάσσοντας μόνο emojis και χωρίς ίχνος λέξης. Eκφράζουν όμως πραγματικά τα συναισθήματά μας;

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.289 συμμετέχοντες, όλοι χρήστες του Simeji, ενός πληκτρολογίου με τα περισσότερα emoji στην Ιαπωνία, για να διερευνήσει πώς χρησιμοποιούν τα emojis για να εκφράσουν ή να αποκρύψουν συναισθήματα.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία τους και και βαθμολόγησαν πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα emojis. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν μηνύματα ενταγμένα σε ποικίλα κοινωνικά πλαίσια, απάντησαν σε αυτά όπως θα έκαναν κανονικά και αξιολόγησαν την ένταση της έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επέλεξαν να εκφράζουν περισσότερα συναισθήματα με emojis σε ιδιωτικό πλαίσιο ή με στενούς φίλους. Αντίθετα, εξέφραζαν λιγότερα συναισθήματα προς άτομα με υψηλότερο κύρος. Οι έντονες εκφράσεις του συναισθήματος, όμως, προέρχονταν και από τα αντίστοιχα emojis, εκτός αν οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να καλύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα: για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας χαμογελαστά emojis για να καλύψουν αρνητικά συναισθήματα.

Εmoji: Κρύβουν ή αποκαλύπτουν τα συναισθήματά μας;

Γιατί δεν πρέπει να κρύβουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Αντίστοιχα, τα αρνητικά emojis χρησιμοποιήθηκαν μόνο όταν τα αρνητικά συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Η έκφραση συναισθημάτων με emojis συσχετίστηκε με υψηλότερη υποκειμενική ευημερία σε σύγκριση με τη συγκάλυψη των συναισθημάτων.

Εάν όμως υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ των συναισθημάτων που βιώνετε και των συναισθημάτων που εκφράζετε, θα μπορούσε να αναπτυχθεί συναισθηματική εξάντληση, αν και αυτό βιώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φύλο και τις κοινωνικές συνθήκες. Εν ολίγοις, όταν «κρατάμε τους τύπους», αποκρύπτονται περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο δρ Liu τόνισε ότι η μελέτη θα πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον. Το πληκτρολόγιο Simeji είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις νεαρές γυναίκες, γεγονός που στρέφει το δείγμα προς τις γυναίκες και τη γενιά Z. Ωστόσο, αυτό αντανακλά επίσης την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη χρήση των emoji γενικά και του πληκτρολογίου Simeji ειδικότερα. Εν τέλει, μια ευρύτερη ομάδα συμμετεχόντων θα παρείχε μια πληρέστερη εικόνα των κανόνων εμφάνισης γύρω από τα emojis.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…