Emmeline Pankhurst: Ένας ισόβιος αγώνας για τη γυναίκα – Μέρος Β’

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Μία εκ των ηγετικών μορφών για τον φεμινισμό, το όνομά της είναι συνυφασμένο με τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να επικεντρώνεται στο δικαίωμα ψήφου, το οποίο στερούνταν οι γυναίκες μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στο πρώτο μέρος του άρθρου, δηλαδή από την σύλληψη γυναικών από την αστυνομία μετά από την ταραχή που ξεκίνησε λόγω του ότι οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στην Emmeline Pankhurst να μπει στη Βουλή για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας (1908). Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να συζητηθεί το γιατί ο πρωθυπουργός δεν πέρασε το νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στις γυναίκες να ψηφίζουν στις εκλογές για το Κοινοβούλιο.

Η Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών γίνεται ολοένα και ισχυρότερη μες τα επόμενα χρόνια. Έρχεται όμως το 1914 φέρνοντας τα δυσάρεστα νέα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Emmeline και η Christabel ακυρώνουν την εκστρατεία που οργάνωναν προκειμένου να υποστηρίξουν την χώρα και όλες οι σουφραζέτες που είχαν φυλακιστεί απελευθερώνονται. Η Pankhurst αφήνει για κάποιο διάστημα την Αγγλία και περιοδεύει στις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Ρωσία για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κινητοποιηθούν.

Το 1926 επιστρέφει και επιλέγεται ως υποψήφια των Συντηρητικών, αλλά η υγεία της δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τον Απρίλιο εκείνου του έτους λαμβάνει την είδηση πώς η μικρότερη κόρη, Sylvia, της γέννησε ένα παιδί ενώ δεν ήταν παντρεμένο. Αυτό ήταν πολύ μεγάλο σκάνδαλο για την εποχή και συνέβαλε στην επιδείνωση της υγείας της Emmeline, η οποία ήδη δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω των πολυάριθμων απεργιών πείνας. H Sylvia βέβαια, δεν συμφωνούσε με την κριτική για το γεγονός. Τουναντίον, ήταν πολύ περήφανη για αυτό, υποστηρίζοντας πώς ο “γάμος χωρίς νόμιμη ένωση” ήταν πιο λογική επιλογή για τις απελευθερωμένες γυναίκες. Η είδηση γρήγορα μαθεύτηκε και της στέρησε την βουλευτική έδρα.

H Emmeline Pankhurst τελικά πεθαίνει στις 14 Ιουνίου του 1928. Ο νόμος περί αντιπροσώπευσης του λαού του 1928, που καθιέρωσε την ισότητα ψήφου μεταξύ ανδρών και γυναικών, ψηφίστηκε λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό της.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η γυναίκα αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η άμεση και συνεχής δράση της σηματοδότησε μία νέα φάση στον αγώνα για το δικαίωμα στην ψήφο. Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν ζωντανά παραδείγματα πώς δεν πρέπει να παύουμε να πολεμούμε για αυτά που θέλουμε και, κυρίως, που αξίζουμε.

“I would rather be a rebel than a slave.” 
(Προτιμώ να είμαι επαναστάτρια από το να είμαι σκλάβα.)
 ~ Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…