Ελληνικός καφές: Με άρωμα μακροζωίας από την Ικαρία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ελληνικός καφές: Με άρωμα μακροζωίας από την ΙκαρίαΤο κλειδί για το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής βρίσκεται τελικά στο ντουλάπι μας. Ένα φλιτζάνι βραστό ελληνικό καφέ για να είμαστε ακριβείς θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσει τη μακροζωία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην παρατήρηση των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι ως γνωστό έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο.

Οι επιστήμονες είχαν περιέργεια να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας τους. Μόνο το 0.1% των Ευρωπαίων ζουν άνω των 90 χρόνων, αλλά στο νησί της Ικαρίας ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 1%.

Ο Γεράσιμος Σιάσος, ιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και οι συνεργάτες του θέλησαν να διερευνήσουν την επίδραση του ελληνικού καφέ στην υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Το ενδοθήλιο, το ζωτικό στρώμα των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής και τη γήρανση. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον καφέ επειδή νωρίτερα η έρευνα είχε αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ενδοθηλιακής υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη από το 2009 ανέφερε ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ, καφέ χωρίς καφεΐνη, και το τσάι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 142 Ικαριώτες (71 γυναίκες και 71 άνδρες), οι οποίοι ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων και είχαν ζήσει στο νησί όλη τους τη ζωή. Πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους με τη χρήση των δεδομένων ελέγχου υγείας (για τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση) και με ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, την κατανάλωση καφέ, την ιατρική περίθαλψη και εξέτασαν την ενδοθηλιακή λειτουργία τους.

Οι ερευνητές ερεύνησαν όλα τα είδη του καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Παραδόξως πάνω από το 87% των ατόμων στη μελέτη έπιναν ελληνικό καφέ κάθε ημέρα. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ.

Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ελληνικός καφές: Με άρωμα μακροζωίας από την ΙκαρίαΟ Γεράσιμος Σιάσος προέβη στο εξής συμπέρασμα:

«Ο ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικά οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ».

Η παρούσα μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής υγείας και υγιεινής διατροφής. Επειδή η κατανάλωση καφέ είναι τόσο διαδεδομένη, ακόμη και οι μικρές επιπτώσεις στην υγεία από τουλάχιστον ένα είδος καφέ θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα επωφελή αποτελέσματα του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…