Ελληνικό σπήλαιο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Άλλους τους τρομοκρατούν και άλλοι ανυπομονούν να εξερευνήσουν τα μυστηριώδη τους νερά. Όπως και να ‘χει τα σπήλαια αποτελούν εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Ένα από τα εντυπωσιακότερα σύμφωνα με το weather channel βρίσκεται στην Ελλάδα. To weather channel ξεκίνησε να εκπέμπει στις 2 Μαΐου του 1982 με προγνώσεις καιρού και έκτοτε έχει δημιουργήσει εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά προγράμματα και αφιερώματα συσχετισμένα με καιρικές συνθήκες.

Ελληνικό σπήλαιο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Όταν λοιπόν παρουσίασε τα 15 ομορφότερα και καταλληλότερα για εξερεύνηση σπήλαια του κόσμου η παρουσία ενός Ελληνικού σπηλαίου ανάμεσα στα καλύτερα δεν εξέπληξε κανέναν. Συγκεκριμένα αναφορά έγινε στο Γαλάζιο σπήλαιο στο Καστελόριζο. Το σπήλαιο είναι γνωστό με το όνομα Γαλάζιο Σπήλαιο ή αλλιώς Φώκιαλη. Το δεύτερό του όνομα οφείλεται στις φώκιες μονάχους μονάχους που κατοικούν  στα άδυτα του σπηλαίου και συνήθως είναι αθέατες στους επισκέπτες, εκτός αν αποφασίσουν να τους παρασύρουν σε μία υποθαλάσσια εξερεύνηση.

Ελληνικό σπήλαιο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Εκτός από τις φώκιες, το σπήλαιο είναι γνωστό για τα σπάνια είδη ψαριών που κολυμπάνε στον βυθό του αλλά και για τα χιλιάδες αγριοπερίστερα που φιλοξενεί. Το εκθαμβωτικό αυτό φυσικό μνημείο εντοπίζεται στα βόρεια του νησιού.

Το σπήλαιο δεν είναι προσιτό με κακοκαιρία, αλλά όταν ο καιρός το επιτρέπει γίνεται προσβάσιμο μόνο με μικρές βαρκούλες. Φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα, πλάτος τα 40 μέτρα και το μήκος του εσωτερικά είναι 75 μέτρα δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καταδύσεις.  Η μικρή του είσοδος δεν προϊδεάζει για το θέαμα που ακολουθεί. Ο θόλος της κατακλύζεται από λευκούς σταλακτίτες που συμπληρώνουν το υπερθέαμα που προσφέρει η σπηλιά, αλλά αποτελούν και ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά φαινόμενα της γης. Χαρακτηριστικό του αποτελούν τα γαλαζοπράσινα νερά, τα οποία  είναι περισσότερο απολαυστικά τις πρωινές ώρες, πριν τις 11, οπότε οι ακτίνες του ήλιου δημιουργούν χρωματισμούς στους σταλακτίτες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και αντανακλάσεις στα νερά προσδίδοντάς τους έντονο γαλάζιο χρώμα θυμίζοντας πίνακα ζωγραφικής.

Συναγωνιζόμενο σπήλαια από εξωτικές περιοχές της υφηλίου το Γαλάζιο Σπήλαιο αποτελεί  αναμφίβολα μία όαση για κολυμβητές, δύτες, εξερευνητές και περιηγητές. Σίγουρα το θέαμα που προσφέρει αξίζει μια επίσκεψη, για μία εμπειρία που καταγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr