Εσείς γνωρίζετε ότι μιλάτε ελληνικά; Άνθρωποι από όλο τον πλανήτη, από την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι την Κίνα, μας …
Ελληνική Γλώσσα-μητέρα όλων των δυτικών γλωσσών
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας που γιορτάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου, παραθέτουμε ένα αφιέρωμα στην ελληνική γλώσσα, με τόσο ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζουμε. Π.χ. Ξέρετε ότι τα ελληνικά είναι μία γλώσσα που ομιλείται αδιάκοπα επί σαράντα αιώνες;
Επίσης, εξακολουθεί να γράφεται με τον ίδιο τρόπο, βάσει του ίδιου αλφαβήτου εδώ και 28 αιώνες, ακολουθώντας τους ίδιους ορθογραφικούς κανόνες για 24 αιώνες, εξηγεί ο επιφανής καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην υπουργός παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.
Περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη, είναι η γλώσσα που αναπτύσσεται, διαμορφώνεται και εκφράζεται στις αρχές των περισσότερων επιστημονικών θεωριών, των φιλοσοφικών διατυπώσεων και τη λογοτεχνία των περισσότερων σύγχρονων γλωσσών του δυτικού κόσμου.
Ενώ τα Ελληνικά είναι η μητρική γλώσσα μόλις δεκατριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, η επιρροή και η συμβολή τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι πρωτοφανείς.
Οι φυσικοί ομιλητές της Ελληνικής, επισκεπτόμενοι χώρες και γνωρίζοντας λαούς πέρα από την Ευρώπη, συχνά βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς διαπιστώνουν ότι ακούν λέξεις και φράσεις, όπως και γραμματικό-συντακτικούς κανόνες από την ελληνική γλώσσα.
Οι Άγγλοι, όταν δυσκολεύονται στην περιγραφή και διατύπωση ενός αντικειμένου ή μίας ιδέας, λένε τη φράση «οι Έλληνες έχουν την κατάλληλη λέξη γι’ αυτό», μία έκφραση που δεν γεννήθηκε τυχαία.
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Επίσημα καθιερωμένη το 2018, η ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζει τα μοναδικά επιτεύγματα της Ελληνικής, και λόγω αυτής έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη διάδοση της εξαίσιας αυτής γλώσσας και κουλτούρας ανά τον κόσμο.
Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε το 2014 αρχικά από κοινότητες Ελλήνων και Ιταλών, οι οποίοι πρότειναν την καθιέρωση μία διεθνούς ημέρας για την ελληνική γλώσσα. Τελικά, το 2016, η κυβέρνηση ασπάστηκε την πρόταση με αποτέλεσμα αυτή να εγκριθεί ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας για το 2020, στην Ιταλική πόλη με Ελληνική ιστορία, τη Νάπολη της Νότιας Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν της. Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές λυκείου συγκεντρώθηκαν ώστε να γιορτάσουν την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μέσα από θεατρικές παραστάσεις, χορούς, μουσική, συναυλίες και ξεναγήσεις στ’ αρχαία Ελληνικά μνημεία της Κάτω Ιταλίας. Πραγματοποιήθηκαν επίσημα σεμινάρια και ακόμη πολλές δραστηριότητες αφιερωμένες στον ελληνικό πολιτισμό.
Η πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής εφημερίδας Greek Reporter για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας
H Greek Reporter, στην πορεία του χρόνου έχει αναδείξει σ’ ένα ευρύ κοινό όλου του κόσμου άγνωστους ήρωες, οι οποίοι με ελάχιστη ή καμία βοήθεια, παλεύουν, όχι μόνον να διατηρήσουν, αλλά να επεκτείνουν και να προωθήσουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό-ακόμη και στα πιο απόμακρα μέρη της γης.
Η αποστολή της Greek Reporter στην Αρχιμήδειο Ακαδημία στο δυτικό Μαϊάμι, παρουσιάζει ένα νεοσύστατο λύκειο στην καρδιά της Φλόριντα των ΗΠΑ που έχει ως θεμελιώδη αξία τον ελληνικό πολιτισμό βάσει της οποίας διαμορφώνεται ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος.
Μορφώνοντας περισσότερους από 1.140 πολυπολιτισμικούς, πολύγλωσσους μαθητές, η Αρχιμήδειος Ακαδημία συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κορυφαίων επιδόσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, όχι μόνο στην πολιτεία της Φλόριντα, αλλά σ’ ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.
Αποστολή των μοναδικών ελληνικών σχολείων της Αμερικής είναι η εκμάθηση των νέων της τέχνης του σκέπτεσθαι μέσα απ’ τη διδασκαλία των μαθηματικών και την ελληνικής γλώσσας.
Παρομοίως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού και στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, λίγοι ελληνορθόδοξοι ιερείς προωθούν με συνέπεια τα θεμελιώδη συστατικά, όχι μόνο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας, της γλώσσας, της ιστορίας και της συνολικής προσφοράς των Ελλήνων στην ανθρωπότητα.
«Είμαστε Έλληνες επειδή έχουμε την ελληνική παιδεία», δήλωσε ο Jonan (Lwanga), πνευματικός ηγέτης περισσότερων από εκατό χιλιάδων Ελληνορθόδοξων Ουγκαντέζων, και μητροπολίτης Καμπάλα και Ουγκάντας.
Κατά τον τελευταίο αιώνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναπτύσσεται ραγδαία σ’ αυτήν την καταπράσινη χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής.
Στην Ουγκάντα σήμερα βρίσκονται περίπου 80 Ελληνορθόδοξοι ιερείς, μαζί με 105 Ορθόδοξες κοινότητες, σχολεία και ένα νοσοκομείο. Η Αφρική όμως, δεν είναι η μοναδική ήπειρος στην οποία η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός προοδεύει και διαδίδεται.
Στον Παναμά, το Atenea Institute, το «Αθηναϊκό Ίδρυμα» είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το μοναδικό ελληνικό σχολείο σ’ ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε εστία ακαδημαϊκής αριστείας. Όλοι οι μαθητές του, από το δημοτικό έως το λύκειο διδάσκονται τα Ελληνικά. Οι μαθητές του «Αθηναϊκού Ιδρύματος», με διαφορετικές καταβολές, απαρτίζουν ένα συναρπαστικό, πολυεθνικό μωσαϊκό στο σχολείο.
Στο Atenea Institute, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, οι μαθητές διδάσκονται Ελληνικά, αρχαία Ελληνικά και νεότερη ιστορία της Ελλάδος, φιλοσοφία και επιστήμη.
Επίλογος
Η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας είναι ένα αφήγημα συνώνυμο των φαινομενικά αντιφατικών εννοιών της ταπεινότητας και της δόξας.
Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι περήφανοι που η χώρα τους, στο πρόσφατο παρελθόν της, δεν έχει κυριαρχήσει αποικιοκρατικά επί άλλων εθνών.
Η Ελλάδα, ωστόσο, υπήρξε ο πρώτος δυτικός πολισμός που επικράτησε σχεδόν κάθε άλλου έθνους μέσα από την ισχυρή πολιτισμική της επίδραση ανά τους αιώνες.
Οι φυσικοί ομιλητές της Αγγλικής, της Γαλλικής και της Ιταλικής, ακόμη και ομιλητές γλωσσών που αναπτύχθηκαν πολύ μακριά από την Μεσόγειο θάλασσα, έχουν, έστω κάποια στιγμή, χρησιμοποιήσει μία λέξη, φράση ή μία ιδέα που έχει ελληνικές ρίζες ή που αναφέρεται στα γραπτά κάποιου Έλληνα φιλοσόφου ή ποιητή.
Σήμερα, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια από τις αρχές του πολυτάραχου ταξιδιού των πρώτων ελληνικών φύλων για την κυριαρχία του κόσμου, η πολιτισμική και γλωσσική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ακόμη ζωντανή.
Είτε είμαστε Έλληνες είτε όχι, διατηρούμε αυτήν την κληρονομιά ζωντανή μέσα από την ίδια μας την ύπαρξη. Καθώς, τελικά το να είναι κάποιος Έλληνας, σημαίνει πολλά περισσότερα από την εθνικότητα, όπως αυτή αναγράφεται τυπικά στο διαβατήριο.
Πηγή: Greek Reporter Άρθρο του Nick Kampouri