Ελληνικές τοποθεσίες γεμάτες μυστήριο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ο τόπος μας είναι γεμάτος γοητευτικές τοποθεσίες με σπάνιες φυσικές ομορφιές που χαρίζουν μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη. Πολλές από αυτές μάλιστα, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου εδώ και χιλιάδες χρόνια, μεταφέροντας τον θρύλο από γενιά σε γενιά προκαλώντας περιέργεια και δέος στους κατοίκους αλλά και σε όσους επισκέπτονται τα μέρη αυτά. Οι περισσότερες ιστορίες που τα τυλίγουν έχουν αρχαιολογική, μυθολογική ακόμη και μεταφυσική αξία, καθιστώντας τις περιοχές αυτές αντικείμενο συζήτησης, αλλά και έρευνας. Ας ανακαλύψουμε κάποια από τα μυθικά αυτά μέρη κι ας γίνουμε μάρτυρες της μαγείας τους.

Πυραμίδα Ταΰγετου (Λακωνία)

Λέγεται πως μια από τις βουνοκορφές του Ταϋγέτου, από μακριά μοιάζει με λαξευμένη πυραμίδα. Για το λόγο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που συρρέουν στην περιοχή για να τη δουν από κοντά και να την εξερευνήσουν, ενώ, δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η περιοχή εκλύει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Η κορυφή, που ονομάζεται Προφήτης Ηλίας, είναι η ψηλότερη της Πελοποννήσου με ύψος 2.407 μέτρα και προκαλεί μία πληθώρα ερωτημάτων όπως, αν είναι προϊόν ανθρώπινης, φυσικής ή παραφυσικής δραστηριότητας. Προφανώς και οι απορίες αυτές δεν μπορούν να απαντηθούν, όμως το νέφος μυστηρίου θα συνεχίσει να πλανιέται γύρω από αυτήν.

Ασκληπιείο Επιδαύρου (Αργολίδα)

Κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου, σύμφωνα με τη μυθολογία βρίσκεται το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας, εκεί όπου ο Ασκληπιός θεράπευε τους πιστούς του. Οι ιστορίες που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή αναφέρονται κυρίως στο ότι ο ο τόπος αυτός εκλύει μία ιδιαίτερη θετική ενέργεια, ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έχουν δει στην περιοχή να κινούνται ιπτάμενα αντικείμενα αλλά και παράξενα πλάσματα. Εσείς τι πιστεύετε;

Σπήλαιο λήσταρχου Νταβέλη (Αττική)

Ιερό του Πανός και των Νυμφών κάποτε, είναι ίσως ο πιο γνωστός μεταφυσικός τόπος της Ελλάδας που συνοδεύεται από πλήθος θρύλων και ένα ευρύ πέπλο μυστηρίου σήμερα.

Το μυστήριο γύρω από τη φήμη της σπηλιάς ξεκίνησε στην δεκαετία 1960-1970 με αναφορές για περίεργους θορύβους και αλλόκοτους φωτισμούς. Λέγεται ότι διάφορα σύμβολα που έχουν χαραχθεί παλαιότερα μέσα στην σπηλιά, μετακινούνται σε άλλα σημεία ενώ, σύμφωνα με το θρύλο, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τα δύο ιερά κτίστηκε για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα που κρύβονται στα έγκατα του σπηλαίου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του τραγοπόδαρου θεού Πάνα ενώ αργότερα έγινε το ησυχαστήριο των μοναχών “Αμώμων” (“Αγνών & Αναμάρτητων”) που είχαν εγκατασταθεί στην Πεντέλη. Επίσης ήταν το στόμιο, η πόρτα των αρχαίων λατομείων, για την παραγωγή μαρμάρου που έχουν ντύσει και τον Παρθενώνα. Μάλιστα, λέγεται πως στον Παρθενώνα δεν έχουν ποτέ κάτσει περιστέρια ή άλλα πουλιά.

Αχερουσία

Σύμφωνα με τη μύθο στην Αχερουσία βρισκόταν η πύλη για τον Άδη. Ο Χάροντας μετέφερε τις ψυχές των νεκρών μέσω του ποταμού Αχέρωντα, στο βασίλειο του κάτω κόσμου. Εκεί βρισκόταν και ένα πασίγνωστο νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Όσοι επισκέπτονται την περιοχή αναφέρονται στην ιδιαίτερη ενέργεια που ελκύει ο τόπος.

Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς ενεργειακούς τόπους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παλαιότερα αποτελούσε την έδρα των περίφημων Καβείριων Μυστηρίων, ενώ ακόμη και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο ρέμα του φονιά υπάρχει ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο, το οποίο διαπιστώνει κανείς από τον αλλόκοτο τρόπο με τον οποίο εκφύονται οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων.

Τσούτσουρας (Κρήτη)

Το σπήλαιο του Τσούτσουρα βρίσκεται σε μη προσβάσιμη περιοχή και η ακριβής του τοποθεσία παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με την ιστορία, ένας βοσκός που είχε χάσει κάποια από τα ζώα του, βρέθηκε στο εσωτερικό ενός σπηλαίου αναζητώντας τα. Εκεί, είδε υπόγειες πυραμίδες, αυτοκινούμενα αγάλματα και πελώρια μεταλλικά αντικείμενα, που αντιστοιχίστηκαν με την πτώση των Αρπυιών στο νησί, κατόπιν της καταδίωξής τους από τους γιους του Βορέα, Ζήτη και Κάλαϊ, σύμφωνα με την μυθολογία.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…