Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε την πραγματική ηλικία των ρετροϊών

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη των επιστημόνων στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Άρη Κατζουράκη, η πραγματική ηλικία των ρετροϊών είναι τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η συγκεκριμένη ομάδα ιών είναι 5 φορές αρχαιότερη απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Ο Άρης Κατζουράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως εξελικτικός βιολόγος, ο ερευνητής του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια ως “κυνηγός γενετικών απολιθωμάτων”, όπως λέγονται οι επιστήμονες που μελετούν τις περιοχές του ανενεργού ανθρώπινου DNA.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι οι εν λόγω ιοί είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πιο «γέροι» από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πανάρχαιοι ρετροϊοί έχουν θαλάσσια προέλευση, ακολουθώντας τους ζωικούς φορείς τους, όταν οι τελευταίοι έκαναν το εξελικτικό άλμα από το νερό στην ξηρά. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του συνεχώς εξελισσόμενου πολέμου ανάμεσα στους ιούς και στα ζώα (μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος).

Οι ρετροϊοί είναι μια οικογένεια σημαντικών ιών που περιλαμβάνει και τον ιό HIV του AIDS. Έχουν μεγάλη ιατρική σημασία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους και ανοσοανεπάρκειες σε διάφορα ζώα. Το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους (ρετρο-) οφείλεται στο ότι είναι φτιαγμένοι από RNA, το οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε DNA και να το εισάγουν στο γονιδίωμα του οργανισμού που προσβάλλουν. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη διαδικασία από αυτό που συμβαίνει σε ένα κύτταρο, όπου το DNA μετατρέπεται σε RNA.

Πηγή: ellines.com

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.