Ελληνική κοινότητα Κορσικής

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Κορσική είναι νησί της Μεσογείου με πολυτάραχη ιστορία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Πόσοι γνωρίζουν ότι εκεί διαβιούν απόγονοι Μανιατών, ομιλούντες ακόμη Ελληνικά?

Ιστορικό εγκατάστασης

Τον 17ο αιώνα στη Μάνη, λαμβάνει χώρα κίνημα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία καταπνίγεται στο αίμα. Μετά τα γεγονότα αυτά, αποχωρούν οικογένειες για τη Γένοβα, χώρα που κατείχε το νησί,  και λαμβάνουν άδεια εγκατάστασης στην Κορσική. Τα επώνυμα που σώζονται, ως σήμερα, είναι Στεφανόπουλι, Πετράτσι, Πετράτσο και άλλα. Αρχικά, εγκαθίστανται στην Παόμια, μετά, στο Αζάτσιο, την αρχαιοελληνική αποικία Αιάκειον, και, τελικά, στο Καργκέζε

Η αποδοχή των Ελλήνων ήταν, με βαριά καρδιά, απορριπτική. Οι Κορσικανοί τους θεωρούσαν «Δούρειο Ίππο» των κατακτητών για την αποτροπή της ανεξάρτητης Κορσικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν δεκτοί και, εν τέλει, εγκαταστάθηκαν στο Καργκέζε, οικισμό δομημένο από Έλληνες επί τούτου και με παράλληλη εγκατάσταση Κορσικανών. Οι απόγονοί τους συνεχίζουν να μιλάνε Ελληνικά, να διατηρούν τις παραδόσεις τους, αλλά έγιναν Καθολικοί-Βυζαντινού Τυπικού, δηλαδή Ουνίτες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Γλώσσα-μητέρα όλων των δυτικών γλωσσών


Καργκέζε

Από τον 18ο αιώνα, οι Έλληνες ζουν στο Καργκέζε. Η κοινότητα διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους και η συνύπαρξη με τους Κορσικανούς είναι αγαστή. Στην πόλη υπάρχουν και δύο εκκλησίες, η Ουνίτικη του Αγίου Σπυρίδονα και η Λατινική της Κοίμησης της Θεοτόκου, αμφότερες διατηρητέα μνημεία. Η πόλη είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, λόγω παρατήρησης της συνύπαρξης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατηρητέα κτήρια της Αθήνας και η ιστορία τους

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.