Έλληνες Κένταυροι: Έφιππη τοξοβολία, όταν μια πολεμική τέχνη γίνεται χόμπυ

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η έφιππη τοξοβολία είναι μια αρχέγονη πολεμική τέχνη που αν επεκταθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα μπορεί να παραγάγει έναν χαρακτήρα ισορροπημένο διανοητικά και σωματικά.

Είναι τέχνη με πάρα πολλές παραμέτρους. Και αν κοιτάξουμε την ιστορία καλύτερα, θα δούμε πως είναι προπομπός των αρμάτων μάχης του πυρός και κινήσεως στην παγκόσμια στρατηγική. Kάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι πως η “UNESCO” την ανεγνώρισε ως παγκόσμιο πολιτισμικό αγαθό και την έθεσε διεθνώς υπό την αιγίδα της.

Σήμερα μπορεί να εξακολουθεί να είναι πολεμική τεχνική, αλλά έχει εξελιχθεί σε μια ψυχοπνευματική-φυσικοθεραπευτική αγωγή που βοηθάει στην πνευματική και σωματική ισορροπία όποιου ασχοληθεί μαζί της. Ο Αριστοτέλης Ηρ. Καλέντζης είναι ο άνθρωπος που πριν από μερικά χρόνια την αναβίωσε στην Ελλάδα. Ίδρυσε την Ελληνική Εφιπποτοξοτική Εταιρία όπου εκεί μπορεί ο καθένας να βρει όποιο πρόγραμμα του ταιριάζει καλύτερα.

Σε συνέντευξή του εξηγεί πώς την ανακάλυψε «…Βρέθηκα λοιπόν στην Ουγγαρία, μια χώρα με μακρά ιππική παράδοση και εκεί άκουσα πως κάπου κοντά βρισκόταν ένας τρελός που καβαλάει άλογα και τοξεύει, και λέω: «Αφού είναι τρελός θα πάω να τον δω». Πήγα τον είδα, τον αγάπησα,  αγάπησα αυτό που έκανε, μαθήτευσα κοντά του και τον εκπροσώπησα στην Ελλάδα για έξι χρόνια. Μιλάω για τον Λάιο Κασσάι που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής της έφιππης τοξοβολίας και έχει τρία βραβεία Guinness, κάθε χρόνο σπάει το περσινό του ρεκόρ».

Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι πως η ομάδα αυτή έχει καταφέρει να διαμορφώσει και ένα πρόγραμμα για ανθρώπους χωρίς όραση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνει χώρα μόνο στο παράρτημα της Καλαμάτας, με έμπειρο δάσκαλο που έχει ειδικευτεί σε αυτό.

Για να γίνει κάποιος μέλος δεν χρειάζεται να έχεις κάποια ειδική γνώση γιατί όλοι ξεκινούν ως αρχάριοι. Συμπληρώνει μόνο μια αίτηση (εγγραφή στα 15 ευρώ) και ξεκινάει τα μαθήματα τα οποία γίνονται καθημερινά και το κόστος είναι στα 20 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα των «Ελλήνων Κενταύρων» δεν λειτουργεί κερδοσκοπικά και υποδέχεται εγκάρδια κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει την δραστηριότητά της.

Η αγάπη για την δουλειά τους, τα άλογα και τον άνθρωπο δείχνει να ξεπερνάει εμπόδια και να χτίζει γέφυρες για όλους.

Ο Αριστοτέλης Καλέντζης είχε αναφέρει επίσης σε συνέντευξη πως, «Το άλογο έχει ένα μεταφυσικό χαρακτήρα ως ον. Μας παραπέμπει σε δρόμους που τους έχουμε μέσα μας, αλλά δεν τους έχουμε ανακαλύψει. Το άλογο μάς συνδέει με ένα βαθύτερο παρελθόν με ένα μοναδικό τρόπο».

Ένα χόμπι στη φύση με την συντροφιά των αλόγων και των εκπαιδευτών, μακριά από την φασαρία της πόλης, ιδανικό για χαλάρωση.

Στο Blog θα βρείτε και τον χάρτη για να τους επισκεφτείτε: https://www.greekcentaurs.org/epikoinwnia-contact

Πληροφορίες επικοινωνίας: 6977764737

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.