Έλλειψη νερού στον κόσμο: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Καθώς η ξηρασία απειλεί τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ακούμε διάφορες ιστορίες για τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τις περιφέρειες των οποίων η παροχή του νερού διακόπτεται προσωρινά.

Αυτό έχει οδηγήσει τους εμπειρογνώμονες να προβλέψουν ποιες μεγάλες πόλεις του κόσμου θα μπορούσαν να υποστούν λειψυδρία. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Υδρολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα κατατάσσει τις 225 αμερικανικές πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 που κινδυνεύουν από έλλειψη νερού. Και ενώ πολλές από τις πιο ευάλωτες πόλεις βρίσκονται στα νοτιοδυτικά, όπως θα περίμενε κανείς με τις συνθήκες ξηρασίας που σαρώνουν την Καλιφόρνια και το Τέξας, υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις.

Η μελέτη κατατάσσει τις δέκα πόλεις με υψηλό επίπεδο ευπάθειας. Η πόλη Σαν Αντόνιο με πληθυσμό μόλις κάτω από 2,3 εκατομμύρια έρχεται στην πρώτη θέση. Και ακολουθεί το Μαϊάμι ως η δεύτερη πιο ευάλωτη πόλη. Η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή που απειλείται είναι το Λος Άντζελες.

Οι άλλες πόλεις των ΗΠΑ είναι το Λίνκολν, San Jose, San Diego, η Σολτ Λέικ Σίτι, Γιούτα, το Σαν Μπερναρντίνο, Mission Viejo, CA και το Ελ Πάσο. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει και τις περιοχές με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που αντιμετωπίζουν μικρότερη απειλή από την εξάντληση του νερού μεταξύ των οποίων είναι η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Κλίβελαντ και η Αγία Πετρούπολη.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση οι πόλεις που κινδυνεύουν από λειψυδρία βρίσκονται κοντά σε ξηρές περιοχές (για παράδειγμα, το Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας), έχουν περιορισμένη ποσότητα νερού (για παράδειγμα, Μαϊάμι και Ατλάντα) ή μοιράζονται το νερό με πολλές άλλες πόλεις (για παράδειγμα, το Σικάγο και το Tallahassee).

Παγκοσμίως, το Environmental Defense Fund Business αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η πόλη Σαναά, στην Υεμένη, με πληθυσμό περίπου δύο εκατομμύρια, θα μπορούσε να είναι η πρώτη πρωτεύουσα που κινδυνεύει από λειψυδρία σε μία δεκαετία περίπου. Άλλες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Κωνσταντινούπολη (πληθυσμός πάνω από 14 εκατομμύρια), αντιμετωπίζουν μεγάλη απειλή αυτό το χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς και οι πληθυσμοί των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η έκθεση αξιολόγησε και τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 58η θέση των χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη νερού. Στην ίδια σχεδόν θέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία).

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…