Έλλειψη ενέργειας: Νικήστε τη με φυσικό τρόπο!

Συντάκτης: Νάνσυ Ζαρκογιάννη

Με ολοένα και πιο έντονους ρυθμούς στην καθημερινότητα μας, (ακόμα και σε περίοδο πανδημίας), πολλοί άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι.

Ωστόσο, εάν η κόπωση που νιώθετε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής σας και όχι με κάποιο πρόβλημα υγείας, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια άμεσα!

Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη ενέργειας; Υιοθετώντας υγιείς συνήθειες! 

Διαχειριστείτε το Άγχος

Τα συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους όχι μόνο για να διατηρήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα υψηλά, αλλά και για την υγεία σας γενικότερα.  

Η συζήτηση με έναν φίλο ή συγγενή, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η συμβουλή ενός ειδικού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους..

Γνωρίζατε ότι…

Σύμφωνα με το Psychology Today ένα παιδί γελάει 300 φορές την ημέρα! Αναρωτιέστε για τους ενήλικες; Μόλις δεκαοκτώ!

Γελάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Το γέλιο βοηθάει σημαντικά στη μείωση των ορμονών του στρες!

Χαμηλώστε ρυθμούς

Ένας από τους κύριους λόγους για την κόπωση είναι οι υπερβολικές υποχρεώσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές. 

Αναθεωρήστε το To-Do List σας με τα πράγματα που «πρέπει» να κάνετε στην καθημερινότητά σας και ορίστε προτεραιότητες! Ζητήσετε βοήθεια οπουδήποτε την χρειάζεστε!

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Έλλειψη ενέργειας: Νικήστε τη με φυσικό τρόπο!

Η έλλειψη άσκησης μειώνει τα επίπεδα αντοχής του οργανισμού.

Βρείτε τρόπους να βάλετε έστω λίγη άσκηση στην καθημερινότητά σας, όπως είναι το ανέβασμα με τις σκάλες ή μια βόλτα.

Όσο περισσότερη ενέργεια βάλετε σε μία δραστηριότητα, τόσο περισσότερη ενέργεια θα πάρετε μετά από αυτή!

Ακόμη, η άσκηση σχεδόν «εγγυάται» έναν καλό ύπνο που θα σας αναζωογονήσει και θα γεμίσει άμεσα τα αποθέματα ενέργειάς σας.

Φροντίστε την διατροφή σας

Η διατροφή είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της υγείας μας.

Μια δίαιτα βασισμένη σε υγιεινά γεύματα είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία μας όσο και για τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αντίθετα, μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένες τροφές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας.

Ειδικά για τις ημέρες που νιώθετε έντονη κόπωση αντισταθείτε σε ένα ακόμα καφέ και δοκιμάστε τροφές που θα σας τονώσουν. Τέτοιες τροφές είναι: τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, η μαύρη σοκολάτα.

Περιορίστε αλκοόλ & καφέ

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν θέλετε να έχετε ενέργεια. 

Εάν παρ΄ όλα αυτά πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο και σε στιγμή που δεν σας πειράζει να μειωθεί η ενέργειά σας. Μην ξεχνάτε να πίνετε παράλληλα αρκετές ποσότητες νερού, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό.

Ο καφές από την άλλη είναι μια αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Η καφεΐνη συμβάλλει στην βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και προσφέρει εγρήγορση και ευεξία. 

Η κατανάλωση καφέ σε μεγάλες ποσότητες ή μετά τις 2 μ.μ. μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και κατά συνέπεια κόπωση. Για να επωφεληθούμε λοιπόν από τα αναζωογονητικά αποτελέσματα του καφέ πρέπει να τον απολαμβάνουμε με σύνεση. Έτσι θα έχουμε τον πιο απολαυστικό σύμμαχο ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κόπωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα αφυδάτωσης και συχνά συγχέεται με την πείνα. Η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.

Ο ευκολότερος τρόπος να ενυδατωθείτε είναι η επαρκής κατανάλωση νερού.

Το νερό είναι ένα από τα βασικά και απαραίτητα συστατικά του οργανισμού μας και όσο πιο υψηλά διατηρούμε τα επίπεδα ενυδάτωσης τόσο καλύτερη η σωματική μας απόδοση! 

Πιείτε νεράκι λοιπόν!

Κοιμηθείτε!

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες νυχτερινού ύπνου. 

Ένας καλός ύπνος γεμίζει τις μπαταρίες μας και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με περισσότερη ενέργεια. 

Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τον ύπνο σας. Το σώμα μας θέλει να ξέρει τι να περιμένει!

Έχοντας ένα τυπικό πρόγραμμα ύπνου, μας βοηθά να βρούμε ρυθμό. Ο επαρκής ύπνος μας κρατά σε εγρήγορση, ηρεμία και μας βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

Μην ξεχνάτε να «Αποσυνδεθείτε»!

Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας σαφώς ευκολότερη με πολλούς τρόπους, τόσο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτή. Η απομάκρυνση από τις οθόνες τουλάχιστον πριν τον ύπνο είναι σημαντική και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Tips: Αφήστε το τηλέφωνο μακριά από το κρεβάτι, χρησιμοποιείστε την λειτουργία «Μην ενοχλείτε», διαβάστε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε!

Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, αξίζει να δοκιμάσετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα σας βοηθήσουν όμως να αυξήσετε σημαντικά τα ενεργειακά σας επίπεδα και να νιώσετε καλύτερα.

Θυμηθείτε!

Να πίνετε νερό, να τρώτε υγιεινά, να κοιμάστε όσο πρέπει, να ασκείστε και να είστε κοινωνικοί! Θα αλλάξουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς σας!

Disclaimer: Το περιεχόμενο είναι καθαρά για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία χορηγείται από εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Συντάκτης: Νάνσυ Ζαρκογιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.