Ελιές στο δέρμα: Πότε να δω τον γιατρό;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ελιές στο δέρμα μπορεί να είναι σημαντική αναστάτωση και ανησυχία. Δείτε πότε έχετε λόγω να τις αφαιρέσετε.

Οι ελιές στο δέρμα, γνωστές και ως σπυράκια ή ακμή, είναι κοινό συμβάν. Ωστόσο, μερικές φορές μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχία, ειδικά όταν παραμένουν ή είναι επίμονες. Αν κάποιος ανησυχεί για τις ελιές στο δέρμα του, ιδίως αν έχουν τις εξής χαρακτηριστικές ιδιότητες, θα πρέπει να σκεφτεί να επισκεφτεί ένα γιατρό:

Αλλαγές στο μέγεθος, χρώμα ή σχήμα: Αν μια ελιά αυξάνει σε μέγεθος ή αλλάζει στο χρώμα ή το σχήμα της, μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα.

elies_sto_derma_pote_na_do_ton_giatro

Αλλαγή στην υφή: Εάν η ελιά αρχίζει να γίνεται ερεθισμένη, κοκκινίζει, ή είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα, ίσως χρειάζεται ιατρική επίβλεψη.

Αιμορραγία ή κνησμός: Αν μια ελιά αιμορραγεί, ελαφρώς ή έντονα, ή προκαλεί κνησμό, πρέπει να αξιολογηθεί από ειδικό.

Αρχίζει σιγά σιγά να πονάει: Αν μια ελιά προκαλεί πόνο, κνησμό ή αίσθημα κνησμού, αυτό μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος. Αν μια ελιά που παλαιότερα ήταν ανώδυνη αρχίζει να είναι ευαίσθητη, αυτό ενδέχεται να απαιτήσει επίσκεψη στον γιατρό.

elies_sto_derma_pote_na_do_ton_giatro

Σχήμα που μεταβάλλεται: Οι ελιές που έχουν ασυνήθιστο σχήμα ή δεν είναι κυκλικές ή ομαλές στο σχήμα τους μπορεί να απαιτούν επαγγελματική επισκόπηση.

Συμπτώματα που δεν υποχωρούν: Αν μια ελιά παραμένει σταθερή ή επιδεινώνεται με τον χρόνο, ιδίως μετά την εφαρμογή οικιακών θεραπειών, η επαγγελματική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Αντίθετη Αντίδραση: Η ελιά μπορεί να αντιδρά διαφορετικά από τις γύρω περιοχές του δέρματος, παρουσιάζοντας διαφορετική υφή, χρώμα ή αίσθηση.

Αντί να προσπαθήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας, είναι καλύτερο να ζητήσετε γνώμη από γιατρό δερματολόγο. Η επαγγελματική αξιολόγηση μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή και αποτελεσματική αφαίρεση ή διαχείριση των ελιών στο δέρμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.