Ελεύθερες ρίζες: ο «τρομοκράτης» που απειλεί την υγεία και τη νεανική μας εμφάνιση

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν μάθουμε επακριβώς τη ζημιά την οποία επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες με την καταστροφική τους λειτουργία στο σώμα μας, ίσως μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτόν τον «τρομοκράτη» της υγείας και του νεανικού μας δέρματος.

Πώς σχηματίζονται οι ελεύθερες ρίζες

Τα ηλεκτρόνια στο σώμα μας, στην πλειονότητά τους υπάρχουν ανά ζεύγη. Τότε είναι απολύτως σταθερά. Όταν (εξαιτίας του στρες, του καπνίσματος, της έκθεσης σε ακτίνες UV, μόλυνση κ.α.) ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο ηλεκτρονίων είναι κατεστραμμένος, τα ηλεκτρόνια διασπώνται και το μόριο που τα φέρει γίνεται εξαιρετικά ασταθές. Στην περίπτωση που κάθε ηλεκτρόνιο φύγει σε αντίθετη κατεύθυνση, κάθε άτομο παίρνει ένα ηλεκτρόνιο. Τα άτομα αυτά, χωρίς ζεύγος ηλεκτρονίου ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Κλέφτες ηλεκτρονίων, οι ελεύθερες ρίζες εξαπολύουν επίθεση στα κύτταρά μας

Ακριβώς επειδή οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς, αναζητούν κι άλλα ηλεκτρόνια με τα οποία θα μπορέσουν να «ζευγαρώσουν». Έτσι, γίνονται μέσα στο σώμα μας «τρομοκράτες», κλέβοντας ηλεκτρόνια ή άτομα άλλων μοιρών για να συνδυαστούν. Καταπολεμούν το DNA, τα ένζυμα, τις πρωτεΐνες και οι επιθέσεις τους μπορεί προξενήσουν από γήρανση του δέρματος, έως προβλήματα κατά την αντιγραφή του DNA και συνακόλουθες μεταβολές ή καρκίνους, καρδιακές κρίσεις κ.α.

Καθοριστικός παράγοντας της γήρανσης του δέρματος

Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται τόσο για το γηρασμό του δέρματος όσο και για τη μείωση της φυσικής άμυνας. Έρευνες στον τομές της επιδερμικής βιολογίας το έχουν αποδείξει: οι ελεύθερες ρίζες οξειδώνουν τα κύτταρά μας και τα κάνουν να γερνούν καθώς κατακερματίζουν το κολλαγόνο. Το πρόσωπό μας «φωνάζει» για βοήθεια καθώς χάνει προοδευτικά την αρχική του ποιότητα, ελαστικότητα, λάμψη, ενυδάτωση, λεία όψη.

Ποιο είναι το αμυντικό σύστημα του σώματός μας έναντι των ελευθέρων ριζών;

Το σώμα μας έχει εξοπλιστεί με ένα αμυντικό σύστημα κατά των ελευθέρων ριζών. Καταφεύγει καταρχάς στα ένζυμα που περιορίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών (καταλάση, αναγωγάση της γλουταθειόνης κλπ). Εκτός από τα ένζυμα το σώμα μας στηρίζεται στην διατροφή μας και μας «ζητάει» καλές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως φρούτα και λαχανικά καθώς τα αντιοξειδωτικά είναι χημικά προϊόντα που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να οξειδώσουν το φυσιολογικά μας υλικά και έτσι αποφεύγουν την καταστροφή των μορίων μας.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…