Ελάτη-Βυτίνα: η διαδρομή μέσα στο δάσος

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Δύο πανέμορφα χωριά η Ελάτη κι η Βυτίνα παίρνουν τη θέση της αφετηρίας και του τέρματος μιας συναρπαστικής διαδρομής μέσα στα έλατα που περιμένει να την ανακαλύψετε. Γίνετε πεζοπόροι και αφήστε τις έννοιες πίσω, στην πόλη!

Τα χωριά της Ελλάδας έχουν τη δική τους ομορφιά και μια απαράμιλλη γοητεία. Αν θέλετε να συνδυάσετε άριστο φυσικό τοπίο με γραφική χωριάτικη φιλοξενία, σας προτείνουμε να περπατήσετε από την Ελάτη μέχρι τη Βυτίνα ανάμεσα σε έλατα και σημεία μοναδικού κάλλους.

Πεζοπορία

Το άθλημα της πεζοπορίας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Απόδειξη γι’ αυτό είναι οι πολυάριθμες ομάδες που εξορμούν τα Σαββατοκύριακα στις εξοχές για να χαρούν την ομορφιά της υπαίθρου. Θα τις βρείτε εύκολα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πεζοπορία προσφέρει κοινωνική συναναστροφή, γυμναστική, ψυχολογική ενδυνάμωση και αλλαγή παραστάσεων. Η βελτίωση της ψυχολογίας είναι βέβαιο αποτέλεσμα, πολύ χρήσιμο στην εποχή που διανύουμε.

Η Ελάτη

Η Ελάτη βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις πλαγιές ενός από τα πιο εντυπωσιακά και πιο δασοσκεπή βουνά της Ελλάδας, του πανέμορφου Μαίναλου. Είναι πολύ μικρό χωριό και ενδείκνυται για σύντομες εκδρομές, συνήθως ως αφετηρία περιπατητικών διαδρομών.

Η διαδρομή

Από την Ελάτη, αφού φορέσετε κατάλληλο πεζοπορικό εξοπλισμό, μπορείτε να προχωρήσετε προς την κοίτη του Μυλαίοντα μέσα από σηματοδοτημένο μονοπάτι. Με εναλλαγή χωματόδρομων και ορειβατικών μονοπατιών θα «χαθείτε» μέσα στο εντυπωσιακό δάσος του Μαίναλου με μικρές στάσεις και για να ξεκουραστείτε και για να τραβήξετε φωτογραφίες με τοπία, αλλά και εξαιρετικά αξιοθέατα όπως πετρόχτιστες βρύσες, πηγές, ερείπια από νερόμυλους και γεφυράκια. Πέρα από τα καταπράσινα έλατα, που είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής, θα συναντήσετε και πολλές καστανιές και πεύκα.

Η Βυτίνα

Η κατάληξη στη Βυτίνα είναι το καλύτερο τέλος της βατής αλλά πάντα κουραστικής πεζοπορίας. Πρόκειται για παραδοσιακό οικισμό σε υψόμετρο 1033 μέτρων. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα στην πλατεία της μικρής αυτής κωμόπολης, οικοδομήθηκε το 1846 με κύριο υλικό μαύρο μάρμαρο. Ξεχωρίζουν επίσης οι δύο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι που βρίσκονται κοντά στην κεντρική πλατεία καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στην αξιόλογη βιβλιοθήκη με έγγραφα και βιβλία από τον 17ο αιώνα. Αυτό που χαρίζει στη πόλη την ιδιαίτερη ομορφιά είναι ο δενδροσκέπαστος «δρόμος της αγάπης» που ξεκινά σχεδόν από την πλατεία και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Τριπόλεως Βυτίνας. Ο δρόμος ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, όταν ήταν χώρος περιπάτου και γνωριμιών για τους νέους της εποχής

Αξέχαστη εμπειρία

Το Μαίναλο και τα χωριά του είναι μια θεσπέσια πρόταση για εκδρομή και θα σας κερδίσουν με την πρώτη φορά. Πραγματικά αξίζει ως προορισμός και μάλιστα ασυζητητί αν είστε φυσιολάτρες. Αχανείς εκτάσεις γεμάτες ψηλά έλατα θα κλέψουν την καρδιά σας, καθώς δυστυχώς, στις μεγάλες πόλεις οι πυρκαγιές έχουν συρρικνώσει επικίνδυνα τα περιαστικά δάση. 

Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ

Η αρχαία σοφία να κρατάμε σε φόρμα τόσο το κορμί όσο και το πνεύμα, βρίσκει εφαρμογή στην άθληση και την πνευματική εξάσκηση που αποκτάτε μέσω της πεζοπορικής δραστηριότητας. Δεν αρκεί να έχετε καλή φυσική κατάσταση, απαιτείται και πνευματική διαύγεια και εξυπνάδα για να μην κάνετε λάθη και χάσετε την ισορροπία σας. Δοθείτε και διασκεδάστε κάθε στιγμή. Η φύση και τα όρη είναι ο καλύτερος γιατρός για κάθε ψυχολογικό πρόβλημα ή νοητικό μπλοκάρισμα. 

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…