Εκθέσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο τελευταίος χρόνος είναι αρκετά βεβαρυμμένος με υποθέσεις γυναικοκτονιών, επιθέσεων και κακοποίησης γυναικών. Στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), δημιουργούνται εκθέσεις για να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας και να αποκτήσουν ο καθένας κίνητρο να βοηθήσουμε να γίνει αλλαγή.

«She’s gone»

Στις 25 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Shes gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο), που συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια στις 25 Νοεμβρίου (15:00 – 18:00), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. 

«Βία. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις…»

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κακοποίηση των γυναικών, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας (ΕΦΑ Βοιωτίας) διοργανώνει και παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Βία. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις…», την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 12:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας (Μεσαιωνικός Πύργος) .

H έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει 17 γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, στον οικιακό χώρο,
φροντίστριες ατόμων με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες, γυναίκες που τάχθηκαν να υπηρετήσουν τα
δικαιώματα άλλων γυναικών, να αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εγρήγορση του κοινού σχετικά με το θέμα της Βίας Κατά των Γυναικών, σε όλες τις μορφές της και όχι μόνο στη σωματική.

Η Βία Κατά των Γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Συνιστά, κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελώντας απειλή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς βλάπτονται σωματικά και ψυχικά, περιθωριοποιούνται και αποκλείονται κοινωνικά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.