Έξυπνοι κι εύκολοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ένας μεγάλος μπελάς στη σύγχρονη ζωή είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με την προσπάθεια να τον μειώσουμε να γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στη διάθεσή μας και μας έχουν λύσει τα χέρια συνεπάγονται και υψηλό κόστος, αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά. Και ζώντας σε μια εποχή που ακόμα και το ένα ευρώ μετράει, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να δούμε το λογαριασμό να ξεφουσκώνει κάνοντας ταυτόχρονα και κάτι καλό για το περιβάλλον εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο και ενέργεια.

Ξεκινάμε με το πιο απλό: Σβήνουμε τις συσκευές του σπιτιού, όπως τηλεόραση, dvd player, στερεοφωνικό από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ τους και κάνουμε το ίδιο για κάθε είδους συσκευή που έχει τηλεκοντρόλ. Σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης, σβήνουμε τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε και μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης του γιατί έτσι καταναλώνεται περισσότερο ρεύμα. Τακτοποιούμε το σκληρό δίσκο του, ώστε να δουλεύει γρήγορα. Όσο πιο αργός είναι, τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Ακόμα, βγάζουμε κάθε είδους φορτιστή από την πρίζα, όσο δεν τον χρησιμοποιούμε.

Αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις βασικές οικιακές συσκευές μας με νέες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α, Α+, Α++, Α+++) που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να επωφεληθούμε.

Το δεύτερο πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τις λάμπες φωτισμού με λαμπτήρες LED. Έτσι εξοικονομούμε μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως.

Διατηρούμε το θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία μέχρι τους 20 βαθμούς, γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Όταν λείπουμε από το σπίτι, μια καλή θερμοκρασία είναι μεταξύ 16 και 17 βαθμών. Όταν ανάβουμε τα θερμαντικά σώματα, ας μην τα καλύπτουμε με υφάσματα ή με ρούχα που θέλουμε να στεγνώσουν, γιατί έτσι μειώνεται η απόδοσή τους. Ένα έξυπνο τρικ αν έχουμε καλοριφέρ, είναι να τοποθετήσουμε αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο γιατί λειτουργεί ως ανακλαστής θερμότητας. Για να μειώσουμε τις θερμικές απώλειες από το σπίτι μας, ας μονώσουμε τις χαραμάδες σε παράθυρα και πόρτες, κοινώς κλείνουμε τα σημεία που μπάζουν. Το χειμώνα κλείνουμε κουρτίνες και παντζούρια για να μην υπάρχει διαρροή ενέργειας και δεν κρατάμε τα παράθυρα ανοιχτά ενώ έχουμε βάλει θέρμανση.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…