“Έξυπνα” (;) αυτοκίνητα: Γιατί πρέπει να προσέχουμε

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

«Έξυπνα» (;) αυτοκίνητα: Γιατί πρέπει να προσέχουμεΤα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται τα «έξυπνα» αυτοκίνητα – μοντέλα, δηλαδή, με ανεπτυγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, η πιο πρόσφατη εκ των οποίων είναι οι ενσωματωμένες οθόνες που μοιάζουν με τάμπλετ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και αποτελούν μία πολύ μεγάλη επένδυση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Υπάρχουν όμως πολλά επιχειρήματα τόσο υπέρ τους, όσο και κατά τους.

Οι υποστηρικτές τους θεωρούν πως ένα αυτοκίνητο με έξυπνη οθόνη είναι πιο θελκτικό προς τον καταναλωτή, γιατί ουσιαστικά περιλαμβάνει και τις ιδιότητες ενός smartphone. Πιστεύουν επίσης πως κάνουν την οδήγηση λιγότερο επικίνδυνη λόγω της φωνητικής τους λειτουργίας και της εύκολης πρόσβασης στις εφαρμογές.

Αντιθέτως, οι πολέμιοί τους υποστηρίζουν πως οι οδηγοί είναι πιθανό να κοιτούν την οθόνη για περισσότερο χρόνο από τον ενδεδειγμένο, είτε λόγω των διαδραστικών δυνατοτήτων τους (που οδηγούν και σε απόσπαση προσοχής) είτε λόγω του ότι επιτρέπουν τον συγχρονισμό (και άρα, τη χρήση) μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε γιατί ένα απλό SMS χρειάζεται περισσότερο από 4 δευτερόλεπτα για να συνταχθεί. Ένα σοβαρό ζήτημα είναι και η έλλειψη σαφούς νομοθεσίας επί της χρήσης τους και της επίδρασής τους σε ατυχήματα.

Στα επιχειρήματα κατά τους, οι εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών υποστηρίζουν πως αν δεν παρέχεται αυτή η εναλλακτική στους καταναλωτές, τότε οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν smartphones, τα οποία είναι αποδεδειγμένα πιο επικίνδυνα από τις οθόνες. Το ζήτημα είναι ακόμα αρκετά θολό. Μία έρευνα της JD Power, βέβαια, έδειξε πως φέτος το 15% των καταναλωτών απορρίπτει οποιοδήποτε αμάξι δεν έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε σχέση με το 4% που ίσχυε πέρσι.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…