Εκστρατεία κατσαρόλας… χωρίς χημικά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι στην καθαριότητα του σπιτιού σας και δεν επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον. Τα απορρυπαντικά περιέχουν χημικά κοκτέιλ αποτελούμενα από διαλυτικά, αρώματα, λευκαντές κλπ., και παρόλο που οι κατασκευαστές τους συνήθως υποστηρίζουν ότι είναι βιοδιασπώμενα, αυτή η διάσπαση καθυστερεί αρκετά με αποτέλεσμα τον σχηματισμό καταλοίπων στους αγωγούς αποχέτευσης. Κατά συνέπεια μπορεί να δημιουργηθούν τοξικές ουσίες οι οποίες είναι θανατηφόρες για τους υδρόβιους οργανισμούς. Σεβαστείτε το περιβάλλον και καθαρίστε τα μαγειρικά σας σκεύη με 9 υλικά που καλέσαμε να στρατολογηθούν για την εκστρατεία σας ενάντια στα λίπη.

Αλουμινόχαρτο

Δεν έχετε συρμάτινο σφουγγάρι; Τσαλακώσετε λίγο αλουμινόχαρτο και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε τις κατσαρόλες σας.

Μαγειρική σόδα

Ψάχνετε για ένα ισχυρό υγρό πιάτων; Δοκιμάστε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με τη συνήθη ποσότητα του υγρού που χρησιμοποιείτε, και παρακολουθήστε πώς διαλύονται τα λίπη.

Μαλακτικό ρούχων

Ξεχάστε το τρίψιμο. Αντί αυτού, απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών από τις κατσαρόλες σας με υγρό μαλακτικό ρούχων. Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό, προσθέστε λίγο υγρό μαλακτικό ρούχων, και μουλιάστε για μία ώρα ή μέχρις ότου οι λεκέδες απομακρυνθούν.

Κατάψυξη

Η αγαπημένη κατσαρόλα σας έχει μείνει στο φούρνο αρκετές ημέρες, και τώρα έχετε να αντιμετωπίσετε το απόλυτο χάος. Τοποθετήστε το δοχείο στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Όταν το καμένο φαγητό παγώσει, θα είναι πιο εύκολο να το απομακρύνετε.

Κέτσαπ

Δώστε λάμψη στα μαγειρικά σας σκεύη με λίγη κέτσαπ. Καλύψτε την επιφάνειά τους με ένα λεπτό στρώμα από το καρύκευμα. Αφήστε το να καθίσει για 5-30 λεπτά. Τα οξέα στην κέτσαπ θα αντιδράσουν με την αμαύρωση. Ξεπλύνετε το σκεύος και στεγνώστε αμέσως.

Λεμόνια

Κάντε αυτές τις θαμπές κατσαρόλες και τα τηγάνια σας να λάμπουν μέσα και έξω. Απλά τρίψτε την κομμένη πλευρά του μισού λεμονιού σε όλη τους την επιφάνεια και γυαλίστε με ένα μαλακό πανί.

Καλσόν

Καθαρίστε τους λεκέδες από το αντικολλητικό σκεύος σας κάνοντας ένα do-it-yourself μαξιλάρι. Τσαλακώστε ένα παλιό καλσόν σας, βρέξτε το με λίγο ζεστό νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων, και είστε έτοιμοι.

Αλάτι

Μπορείτε να παρακάμψετε τον ιδρώτα από το τρίψιμο με ακόμη μία τεχνική. Γεμίστε το τηγάνι με αλμυρό νερό όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα βράστε το νερό αυτό. Οι λεκέδες πρόκειται να απομακρυνθούν.

Ξίδι

Τίποτα δεν θα κάνει καλύτερη δουλειά από το ξίδι, όταν πρόκειται για την αφαίρεση επίμονων λεκέδων στα σκεύη σας. Μουλιάστε τις κατσαρόλες με 2 φλιτζάνια ξίδι και νερό για 30 λεπτά, και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…