Εκστρατεία ενάντια στη λαθροθηρία των άγριων πτηνών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Εκστρατεία ενάντια στη λαθροθηρία των άγριων πτηνώνΕλλάδα, Ιταλία και Ισπανία, τρεις Μεσογειακές χώρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της λαθροθηρίας και της παράνομης θανάτωσης των προστατευόμενων άγριων πουλιών. Το στόχο αυτό επιχειρούν να πετύχουν μέσω του προγράμματος LIFE+. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2016.

Τα παραπάνω φαινόμενο, επιχειρούν να μειώσουν οι υπεύθυνοι φορείς σε αυτές τις χώρες με ποικίλους τρόπους. Σε πρώτο στάδιο στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των κύριων εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων και φορέων στους μεταναστευτικούς διαδρόμους των άγριων πουλιών. Επιχειρούν επίσης να αλλάξουν την κοινωνική και πολιτισμική αντίληψη των νέων για τις παράνομες αιχμαλωσίες και θανατώσεις άγριων πουλιών, όπως και τη βελτιστοποίηση της φύλαξης τους για την πάταξη του παράνομου κυνηγιού. Ιδιαίτερη έμφαση για την καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού δίνεται κατά τις μεταναστευτικές περιόδους των πτηνών.

Εκστρατεία ενάντια στη λαθροθηρία των άγριων πτηνώνΗ εκστρατεία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της BirdLife International. Η διεθνής εταιρεία, έχει εταίρους σε κάθε μία από τις χώρες. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Lega Italiana Protezione Uccelli, την Ισπανική Sociedad Española de Ornitologia και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα λαθροθηρίας άγριων πτηνών, στις οποίες έχουν επικεντρωθεί οι δράσεις είναι η Σαρδηνία (Ιταλία), τα Ιόνια νησιά (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Οθωνοί, Παξοί και Αντίπαξοι, Στροφάδια) και οι επαρχίες της Καταλονίας, Βαλένθια και της Νοτιοανατολική Αραγονίας.

Το πρόγραμμα ευελπιστεί να πετύχει τους στόχους του, μέσω εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Οι υπεύθυνοι θα επιχειρήσουν να «συνομιλήσουν» με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τις τοπικές αρχές και τις αρχές για την πάταξη της λαθροθηρίας, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr