Εξωσυζυγική σχέση με παντρεμένο

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Εξωσυζυγική σχέση με παντρεμένοΣε μεγάλο ζήτημα της σημερινής εποχής σχετικά με τις σχέσεις των ανθρώπων έχει αναχθεί η επιθυμία πολλών γυναικών να προσεγγίζουν παντρεμένους άνδρες καθώς επίσης και η αποδοχή μιας τέτοιου είδους εξωσυζυγικής σχέσης από τη μεριά των ανδρών. Πολλές έρευνες διεξάγονται σχετικά με τις αιτίες αυτού του ζητήματος το οποίο έχει εισαχθεί πλέον και σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου ως μάθημα ή ως κεφάλαιο μαθημάτων κυρίως ψυχολογικών.

Σε αυτό το άρθρο θα γίνει προσπάθεια αποδέσμευσης του παραπάνω προβλήματος από τις κλασικές και τετριμμένες περιγραφές που το περιτριγυρίζουν μιας και τέτοιου είδους ζητήματα θα ήταν περισσότερο καρποφόρο να ξεφεύγουν (όχι ολοκληρωτικά) από τη σύνδεσή τους με ψυχολογικές θεωρίες και ερμηνείες και να «πατούν» περισσότερο στην πραγματικότητα από την οποία και προήλθαν. Μετά από ανάγνωση διάφορων άρθρων που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και κυκλοφορούν ελεύθερα, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους ζητήματα αναλύονται επιφανειακά δίνοντας μόνο κάποιες οδηγίες ή ακόμα και «συνταγές» αποφυγής, τις οποίες σε μεγαλύτερο ποσοστό γνωρίζει ο καθένας.

Το προφίλ των γυναικών

Η σύγχρονη ηθική

Ως αφετηρία τίθεται η αναφορά στη σημερινή ηθική, μία έννοια για την οποία λίγοι γράφουν, αλλά πολλοί αναφέρουν ανορθόδοξα και αναρχικά. Η ηθική των ανθρώπων σήμερα είναι μία ελεύθερη ηθική, χωρίς πολλούς κανόνες, η οποία επιτρέπει κάθε λογής παραστρατήματα. Επιτρέπει, αλλά όχι πρεσβεύει. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να «βγει» από τον «σωστό» δρόμο. Αυτό σε συνδυασμό με έναν άλλο πολύ σημαντικό άξονα οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών στη σχέση με παντρεμένο. Ο άξονας αυτός πηγάζει από την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία. Αυτό που κινεί, σύμφωνα με ψυχαναλυτές και φιλοσόφους, τους ανθρώπους είναι η ικανοποίηση επιθυμιών. Με λίγα λόγια, κάθε άνθρωπος πράττει πάντοτε για να ικανοποιήσει κάποια επιθυμία του. Όταν οι επιθυμίες αυτές αντικρούονται με αυτές ενός άλλου ανθρώπου, τότε επέρχεται ένας ανταγωνισμός, ένας αγώνας για επικράτηση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τις γυναίκες αυτές. Επομένως, δεν πρέπει να αναλωνόμαστε στην αναζήτηση των αιτιών κοιτάζοντας απλά και μόνο τις μεμονωμένες περιπτώσεις όπου μία γυναίκα θέλει τον άντρα μίας άλλης ή σε ερωτήσεις τύπου «γιατί μία γυναίκα να περιμένει έναν άκαρπο έρωτα, αγάπη» κ.ά.

Η γοητεία του μυστικισμού

Επίσης, ένα σύνηθες λάθος είναι η πεποίθηση ότι τα ψέματα και η αγωνία που βιώνει η κάθε γυναίκα μέσα σε μία τέτοιου είδους σχέση, θα έπρεπε να την απωθούν από αυτή. Σε αντίθεση με αυτή την άποψη, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αυτός ο μυστικισμός, το κρυφτό, η αγωνία, η αναμονή για τη συνάντηση, η σκέψη ότι και ο (παντρεμένος) σύντροφος «περνά» τα ίδια, είναι που εξιτάρουν και οδηγούν τη γυναίκα να ενδίδει σε τέτοιου είδους σχέσεις. Θα έπρεπε να σταματήσει η ανάλωση σε επιχειρήματα που δείχνουν τη γυναίκα ως μία φοβισμένη «γάτα» που εξαρτάται από τον (παντρεμένο) άντρα, και να ξεκινήσουν οι θεωρίες τη σύνδεση με την πραγματικότητα της εποχής, ότι δηλαδή δεν είναι μόνο οι άνδρες πλέον οι «δυνατοί» που αναζητούν τον κίνδυνο και την αδρεναλίνη, αλλά και οι γυναίκες. Στην προσπάθεια ανεύρεσης αυτών κατατάσσονται και τέτοιου είδους σχέσεις.

Το προφίλ των παντρεμένων ανδρών

Εξωσυζυγική σχέση με παντρεμένοΠερνώντας στην πλευρά του άνδρα είναι αναγκαίο να θυμάται κανείς ότι παραμένει στα ίδια προαναφερθέντα επίπεδα σχετικά με την ηθική, όπως και με την ικανοποίηση επιθυμιών. Μέσα από την ανάγνωση διαδικτυακών άρθρων, σκιαγραφεί κανείς προσωπικότητες ανδρών οι οποίοι είναι σκληροί, δυνατοί που εμπαίζουν τις γυναίκες σαν πιόνια σκακιού και οι οποίοι κάθε φορά αναζητούν το sex και τον έρωτα. Αυτό το προφίλ ανδρός θα πρέπει να καταρριφτεί και να μην θεωρείται ως δεδομένο.

Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πώς είναι να σε κυνηγά μία γυναίκα και να υπάρχει τριβή (όχι σωματική) δύο ανθρώπων. Μέσα στα χρόνια ενός γάμου ξεχνά κανείς το συναίσθημα ενός γυναικείου βλέμματος, και μέσα από αυτήν την απώλεια στη μνήμη είναι ακόμη πιο εύκολο να «γίνει το κακό». Επιπλέον, η εποχή έχει οδηγηθεί σε άλλα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το επίπεδο συνυπάρχουν ο «παλιός» ανδρισμός, αλλά έχει έρθει στο προσκήνιο και ο φεμινισμός. Γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και που έχουν αρχίσει να ισοδυναμούν των ανδρών. Μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση ισοστάθμισης των ρόλων, ο άνδρας έχει χάσει πια την ανδρική του ταυτότητα. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο μυαλό των ανδρών σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άντρας. Ο πιο εύκολος δρόμος να προσδιοριστεί κανείς, «άνδρας» και πάλι, είναι μέσα από παλαιότερες απόψεις πολυγαμίας που ήταν δικαίωμα μόνο των ανδρών.

Αυτό λοιπόν που δείχνει το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι καθίσταται αναγκαίο να ξεφύγει κάποιος από τις κλασικές ερμηνείες αυτού του φαινομένου, και να εισχωρήσει βαθειά σε άλλες πτυχές του ζητήματος, προκειμένου να το εξηγήσει. Ο κόσμος αλλάζει, και μαζί με αυτόν αλλάζουν και οι τρόποι αναζήτησης ενός θέματος που παράγεται από τον αλλαγμένο κόσμο.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…