Εξοικονόμηση θερμότητας
Με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και το κρύο να μας… χτυπά την πόρτα, η εξοικονόμηση θερμότητας είναι ό,τι πιο σημαντικό για να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό και την τσέπη μας όσο το δυνατόν πιο γεμάτη. Τώρα που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε πια ελάχιστα το καλοριφέρ ή προσπαθούμε να ζεσταθούμε με άλλους τρόπους, και η παραμικρή εξοικονόμηση θερμότητας μπορεί να είναι πολύτιμη. Μικρά μυστικά για να διατηρηθούμε σε «αξιοπρεπή» θερμοκρασία και όσα χρήματα δώσουμε για τη θέρμανσή μας να πιάσουν τόπο.
- Ελέγχουμε σχολαστικά τις διαρροές από τις πόρτες και τα παράθυρα. Για να διαπιστώσουμε από πού «μπάζει» ανάβουμε ένα κερί και το περιφέρουμε στα κουφώματα. Εκεί που η φλόγα τρεμοπαίζει υπάρχει χάσμα, το οποίο καλύπτουμε με ταινία ή βουρτσάκι. Αν υπάρχει πρόβλημα στον τοίχο χρησιμοποιούμε σιλικόνη ή αφρο πολυουρεθάνης.
- Αγοράζουμε και τοποθετούμε βαριές κουρτίνες. Οι φοδραρισμένες κάνουν θαύματα στο να κρατούν το σπίτι πιο ζεστό. Υπάρχει και η επιλογή της δεύτερης κουρτίνας από πιο χοντρά υλικά (π.χ. βελούδο) για τις πολύ κρύες νύχτες.
- Κλείνουμε το κλείστρο του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιούμε ή τοποθετούμε μπροστά από το τζάκι μας το γυάλινο προστατευτικό. Ο θερμός αέρας έχει την τάση να κατευθύνεται προς τα πάνω, οπότε βρίσκει διέξοδο από την καμινάδα μας ενώ εμείς προσπαθούμε να ζεσταθούμε.
- Οσοι έχουν ανεμιστήρες κορυφής μπορούν να τους χρησιμοποιούν για να αυξάνουν την απόδοση της θέρμανσης! Αλήθεια, η αργή περιστροφή (εννοείται όταν υπάρχει θέρμανση στο σπίτι) πιέζει τις θερμές αέριες μάζες προς τα κάτω και μας κρατάει ακόμα πιο ζεστούς.
-
Εκμεταλλευόμαστε το φως και τη θερμότητα του ήλιου όσο περισσότερο μπορούμε. Ακόμα και τις κρύες ημέρες που έχει ηλιοφάνεια ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και τις κουρτίνες. Συνήθως τις ημέρες εκείνες το εσωτερικό του σπιτιού είναι πιο κρύο από το περιβάλλον.
- Τις κρύες νύχτες είναι καλύτερο να κλείνουμε ερμητικά τα παντζούρια των παραθύρων μας. Καλό είναι να χιονίζει και να χαζεύουμε, όμως κάνουμε πολλή περισσότερη οικονομία όταν δεν αφήνουμε τη θερμότητα να ξεφύγει από τα τζάμια.
- Αν το μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούμε (θερμάστρα, καλοριφέρ, σόμπα) βρίσκεται κοντά σε τοίχο, τοποθετούμε στον τοίχο φύλλα αλουμινόχαρτου ή ειδική θερμομονωτική πλάκα. Αυτά έχουν την τάση να «επιστρέφουν» τη θερμότητα που καταλήγει στον τοίχο προς το εσωτερικό του δωματίου.
- Κρατάμε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές θερμοκρασίες. Είναι πιο οικονομικό να αφήσουμε τον θερμοστάτη στους 16 βαθμούς όταν φεύγουμε από το σπίτι και να τον τοποθετούμε στους 19-20 όταν επιστρέφουμε παρά να κλείνουμε τελείως τη θέρμανση και να χρειαζόμαστε πολλαπλάσια ποσότητα πετρελαίου για να ζεστάνουμε το χώρο μας το απόγευμα.
- Ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά ώστε η κατεύθυνση του αέρα να είναι προς τα κάτω.