Έξι τρόποι για να γίνουμε καλύτεροι εθελοντές και γιατί

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ελπίδα, ευφορία, αλτρουισμός είναι ορισμένες από τις απολαβές του εθελοντισμού. Η αρχή του: «καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις» μπορεί να μην μας προσφέρει οικονομικά οφέλη αλλά ασκεί πολλές θετικές επιρροές πάνω μας. Η σχέση του εθελοντή με τον εθελοντισμό είναι αμφίδρομη. Με κάθε τέτοιου είδους πράξη ενεργοποιείται το πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να χαρούμε αυτήν την εμπειρία. Στη σημερινή εποχή που το χρήμα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στις ζωές μας, ο εθελοντισμός έρχεται για να μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, στον οποίο κυριαρχούν οι αξίες και τα ιδανικά.

Η ανταμοιβή του εθελοντισμού δεν είναι υλική καθώς πηγάζει απο την εμπειρία της συμμετοχής και εστιάζει στις κοινωνικές, ψυχικές και πνευματικές απολαβές.

Τα οφέλη που προκύπτουν για τους εθελοντές είναι:

  • Βελτίωση αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας

  • Αίσθημα ικανοποίησης και ίσως συγκίνησης για την παροχή βοήθειας

  • Περιορισμός, άγχους και καταθλιπτικών καταστάσεων

  • Γνωριμίες με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους

  • Υλοποίηση μιας ιδέας

Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, ο εθελοντισμός βοηθάει τα μέλη του να επιλέξουν την ιδανική θέση εργασίας τους, καθώς δικτυώνονται σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους και τμήματα. Μην σας φαίνεται λοιπόν παράξενο το γεγονός ότι αρκετοί από τους εθελοντές καταφέρνουν να μετατρέψουν την εθελοντική εργασία σε μια θαυμαστή καριέρα. Άλλωστε, ο εθελοντισμός αποτελεί μια «πραγματική» εμπειρία εργασίας για το βιογραφικό σας και αποδεικνύει σε ένα μελλοντικό εργοδότη την ικανότητα σας να λειτουργείτε ομαδικά και με δημιουργικά αποτελέσματα.

«Γεμίστε με αλτρουισμό τη ζωή σας» μας διδάσκει ο εθελοντισμός. Και όχι άδικα, καθώς τα θετικά συναισθήματα προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, και καλύτερη ψυχική υγεία. Έξι απλοί τρόποι, έξι απλά βήματα και η ζωή σας θα γίνει ακόμα καλύτερη:

  • Καταγράψτε, μία φορά την εβδομάδα, όλα τα πράγματα που κάνετε για τους άλλους και ανακαλύψετε πόσο έχετε βοηθήσει και πώς μπορείτε έτσι απλά να κάνετε ευτυχισμένους τους ανθρώπους δίπλα σας.

  • Ο αλτρουρισμός μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο ένα μέρος της καθημερινότητάς σας, κάνοντας απλά μια καλή πράξη την ημέρα. Η Θετική ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που εκτελούν πράξεις καλοσύνης (πέντε πράξεις σε μία μόνο ημέρα κάθε εβδομάδα) έχουν την τάση να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι μετά από έξι εβδομάδες.

  • Κλείστε τα μάτια σας κάθε πρωί και φανταστείτε τον εαυτό σας να βοηθάει άτομα που γνωρίζετε και που πρόκειται να συναντήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ψυχολογία, αυτή η τεχνική ονομάζεται “αστάρωμα” και πολλές νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς.

  • Έρευνες δείχνουν ότι επωφελούμαστε περισσότερο όταν βοηθάμε τους άλλους, έχοντας σαν βάση κάποιο φυσικό ταλέντο μας. Η απόδειξη αυτής της θεωρίας στηρίζεται στο οτι οι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να βοηθήσουν τους άλλους όταν κάνουν πράγματα που πιστεύουν ότι είναι καλοί.

  • Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους σας έχουν βοηθήσει οι φίλοι ή οι γνωστοί σας, τώρα ή στο παρελθόν.

  • Εξασκήστε τη φαντασία σας. Οραματιστείτε οτι κάνετε μια καλή πράξη, ξεκινώντας απο τους πιο κοντινούς ανθρώπους και καταλήγοντας στους πιο μακρινούς. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται «Πρακτική ομόκεντρους απεικονίσεων» και θα σας βοηθήσει να ορίσετε τις φυσικές κινήσεις αλτρουισμού στη ζωή σας. Κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε τον εαυτό σας να δίνει ένα γενναιόδωρο χαμόγελο στο πιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Τώρα ανοίξτε τα μάτια σας. Πώς αισθάνεστε; Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο φανταστείτε ανάλογες καταστάσεις με πιο μακρινά σας πρόσωπα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.