Έξι μύθοι και αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα
Μύθοι γύρω από το ανθρώπινο σώμα «ταξιδεύουν» από στόμα σε στόμα εδώ και αιώνες… αφήνοντας την πλειοψηφία του κόσμου να διαθέτει λανθασμένες απόψεις για την όραση, το αίμα, το μεταβολισμό μας κ.α.! Άραγε, καταστρέφονται τα μάτια μας όταν διαβάζουμε στο σκοτάδι ή μήπως «ανιχνεύουμε» τις γεύσεις από διαφορετικά σημεία της γλώσσας; Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι επιστημονικές έρευνες που καταργούν τους παρακάτω έξι κοινούς μύθους για το ανθρώπινο σώμα και φέρνουν στο φως την αλήθεια.
Μύθος 1: Το «κρακ» στα δάχτυλα προκαλεί αρθρίτιδα
Μια συνήθεια που ίσως μαρτυρά νευρικότητα… και συνήθως ακολουθείται από τη φράση: «Αυτή η κίνηση θα σου προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα». Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι το τράβηγμα των αρθρώσεων ή το γνωστό και ως «κρακ» των δαχτύλων είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα στις αρθρώσεις και τα οστά των δαχτύλων. Ωστόσο, οι γιατροί συνιστούν να κόψετε τη συγκεκριμένη συνήθεια, καθώς εάν βάλετε περισσότερη δύναμη από το συνηθισμένο… υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού!
Μύθος 2: Η ανάγνωση στο σκοτάδι καταστρέφει τα μάτια
Πόσες φορές είχατε ανοίξει το φως στο δωμάτιο εν ώρα διαβάσματος, επειδή οι γονείς σας προειδοποιούσαν ότι θα καταστρέψετε τα μάτια σας; Η ανάγνωση βιβλίων στο σκοτάδι δεν είναι ικανή να καταστρέψει την όραση σας, αλλά μόνο να καταπονήσει τα μάτια, γεγονός που είναι ενοχλητικό… αλλά όχι μόνιμο! Άλλωστε, σκεφτείτε πόσο συχνά αναγκάζεστε να διαβάσετε ή να παρατηρείτε κάτι σε χώρους με χαμηλό ή σχεδόν καθόλου φωτισμό, είτε πρόκειται για το μενού ενός εστιατορίου, είτε για την οδική σήμανση μέσα στη νύχτα.
Μύθος 3: Το σώμα διαθέτει μόνο πέντε αισθήσεις
Και όμως, έχετε περισσότερες από πέντε αισθήσεις… εκτός δηλαδή από την ακοή, την όσφρηση, την αφή, τη γεύση και την όραση. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αιθουσαίο νεύρο, που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού, ελέγχει την αίσθηση της κίνησης και της θέσης στο χώρο. Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστήμη, οι αισθήσεις είναι τουλάχιστον εννέα, καθώς υπάρχει και η αίσθηση της θερμότητας, της ισορροπίας, του πόνου και τέλος, η συνείδηση των μελών του σώματος.
Μύθος 4: Το αίμα χωρίς οξυγόνο έχει μπλε χρώμα
Πρόκειται για έναν κοινό μύθο που ισχυρίζεται ότι το αίμα, που ρέει μέσα στις φλέβες, είναι μπλε, επειδή δεν έχει έρθει σε επαφή με το οξυγόνο. Μόλις «αναμειγνύεται» με το οξυγόνο… μετατρέπεται σε κόκκινο! Η αλήθεια είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μεταφέρουν αποξυγονωμένο αίμα, αλλά με κόκκινο χρώμα! Άλλωστε, κανονικά ούτε οι φλέβες είναι από μόνες τους μπλε, αλλά φαίνονται έτσι λόγω του τρόπου που ανακλάται το φως.
Μύθος 5: Κάθε περιοχή της γλώσσας «ανιχνεύει» διαφορετικές γεύσεις
Από την παιδική ηλικία, μάθαμε ότι κάθε περιοχή της γλώσσας «ανιχνεύει» διαφορετικές γεύσεις, γεγονός που επηρέασε και τον «χάρτη της γλώσσας». Ωστόσο, αυτή η άποψη είναι λανθασμένη, καθώς η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι όλες οι περιοχές είναι εξίσου ικανές να εξερευνήσουν τις διάφορες γεύσεις, καθώς υπάρχει ισορροπημένη κατανομή στους γευστικούς κάλυκες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε γλώσσα διαθέτει τα ίδια μοτίβα της δύναμης και της αδυναμίας.
Μύθος 6: Ο μεταβολισμός κατευθύνει προς το πάχος ή το αδυνάτισμα
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους είναι ότι ο μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα υπερβολικά κιλά. Η αλήθεια είναι ότι εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και αφαιρέσουμε τις θερμίδες που «καίγονται» από το σώμα μας. Άλλωστε, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι αδύνατοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο αργό μεταβολισμό… και να «καίνε» λιγότερες θερμίδες, καθώς το σώμα τους δεν δαπανά την ίδια ενέργεια με έναν υπέρβαρο.