Έξι λόγοι που θα σας πείσουν να παίρνετε πρωινό

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Έξι λόγοι που θα σας πείσουν να παίρνετε πρωινό«Το πρωί σαν βασιλιάς»… λέει μια ελληνική θυμοσοφία για τον τρόπο που πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματα. Στη χώρα μας το πρωινό παραλείπεται, δυστυχώς από πολλούς. Πρόκειται για βασικό γεύμα που θα σας γεμίσει ενέργεια και δύναμη για να πορευτείτε στη διάρκεια του 24ώρου. Ας δούμε όμως γιατί δεν πρέπει να παραλείπεται από το διαιτολόγιο κανενός.

1) Όσο κοιμόμαστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Εάν δεν φάμε το πρωί, ο οργανισμός απελευθερώνει ήδη υπάρχουσα γλυκόζη από το μυϊκό ιστό και το ήπαρ, με τη μορφή γλυκογόνου. Εάν χρησιμοποιηθεί όλο το γλυκογόνο, τότε το σώμα διασπά λιπαρά οξέα, για να παράξει ενέργεια. Ωστόσο, τα επίπεδα της ενέργειας συνεχίζουν να είναι χαμηλά, εάν δεν τραφούμε με υδατάνθρακες.

2) Όταν είμαστε νηστικοί για ώρα η αδυναμία είναι προφανής. Ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Αντιθέτως, όταν τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπουμε αυτό να συμβεί. Τρώγοντας πρωινό, τα επίπεδα του σακχάρου σταθεροποιούνται, οπότε ελέγχεται η όρεξη και κατ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

3) Με ένα ισορροπημένο πρωινό αποφεύγουμε το στρες και νιώθουμε πιο ευδιάθετοι. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως παιδιά και ενήλικες, εμφανίζουν μεγαλύτερη γνωσιακή ικανότητα και βαθμό προσοχής. Δυστυχώς στη χώρα μας η μειονότητα του πληθυσμού τρώει πρωινό πριν το σχολείο ή την εργασία του.

4) Όσοι καταναλώνουν πρωινό καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση. Αυτό απέδειξε έρευνα του Χάρβαρντ. Άλλα αποτελέσματα που έχουν εμφανιστεί από έρευνες είναι οι χαμηλές τιμές σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων καθώς και μειωμένες πιθανότητες θρομβώσεων στο αίμα, για όσους τρώνε πρωινό.

5) Τρώγοντας πρωινό λαμβάνουμε ποσά βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Κατά συνέπεια θωρακίζεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

6) Το πρωινό σύμφωνα με μελέτες ενδέχεται να συμβάλλει ακόμα και στη μακροζωία. Οι άντρες που τρώνε πρωινό μπορούν να μειώσουν κατά 50% την πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr