Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά: Η πύλη προς την επιτυχία

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη επένδυση και δια βίου εφόδιο. Ένα μεταπτυχιακό εμπλουτίζει το βιογραφικό και προσφέρει επιμόρφωση και εξειδίκευση. Και τι πιο βολικό από ένα μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα κυριαρχεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το οποίο προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως. Η έδρα του είναι στην Πάτρα, αλλά διατηρεί εξεταστικά κέντρα σε μεγάλες πόλεις. Πέραν των εξετάσεων, όλα γίνονται διαδικτυακά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών και μοντέρνα θέματα, σε τομείς που ετοιμάζουν έναν ολοκληρωμένο επαγγελματία. Το αδύναμο σημείο του είναι το υψηλό κόστος, που συχνά υπερβαίνει το κόστος των μεταπτυχιακών με παρακολούθηση.

Κύπρος

Μια δεύτερη επιλογή είναι τα κυπριακά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που οργανώνουν μια πλειάδα εξ αποστάσεως προγραμμάτων με υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία. Πάλι το κόστος είναι ένα προβληματικό σημείο, αλλά, τουλάχιστον, μιλάμε για πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εάν κάποιος δεν βρει την εξειδίκευση που τον ενδιαφέρει στο ΕΑΠ, μπορεί να επωφεληθεί από ένα ποιοτικό μεταπτυχιακό, και μάλιστα στη γλώσσα του, με τη βοήθεια των πανεπιστημίων Κύπρου.

Σχετικές ιστοσελίδες

Χαρακτηριστικό μειονέκτημα για όλα τα πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα δωρεάν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή των οικονομικά αδύναμων σπουδαστών. Ιστοσελίδες που βοηθούν τους ενδιαφερόμενους και έχουν συγκεντρωμένη όλη την πληροφορία είναι η https://www.eduguide.gr/ και η https://www.spoudase.gr/. Έχουν αναλυτικές λίστες και ανανεώνονται διαρκώς με ό,τι νεότερο προκύψει.

Εξωτερικό

Μια επιπλέον επιλογή είναι να απευθυνθεί κανείς σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλές χώρες έχουν on-line μεταπτυχιακά, και μάλιστα σε εξειδικεύσεις που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα χρειαστεί να κάνετε πολύ προσεκτική μελέτη του οδηγού σπουδών, για να καταλάβετε αν το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει προσφέρεται 100% μέσω Διαδικτύου ή αν υπάρχουν συναντήσεις και παρουσιάσεις δια ζώσης. Μια σχετική ιστοσελίδα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντλήσετε πληροφορίες είναι η https://www.distancelearningportal.com/. Όσες περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζετε, τόση μεγαλύτερη η διαθεσιμότητα σχολών που σας ταιριάζουν.

Παρατηρήσεις

Ζούμε στην εποχή της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών. Σε αντίθεση με όλες τις παλιότερες γενιές, έχουμε το πλεονέκτημα να μπορούμε να σπουδάσουμε σε οποιαδήποτε χώρα από το σπίτι, ελαχιστοποιώντας όλα τα έξοδα πλην των διδάκτρων ή αξιοποιώντας τις ελάχιστες ευκαιρίες δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δεν υπάρχει περιορισμός στο αντικείμενο των σπουδών. Οποιαδήποτε νέα ειδίκευση, εφόσον προσφέρεται διαδικτυακά, αποτελεί πρόσφορη ενασχόληση.

Η διαδικασία επιλογής είναι η ίδια όπως και στα πτυχία με παρακολούθηση. Υποβάλλονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή. Συνήθως υπάρχει και συνέντευξη με επιτροπή μέσω Skype. Ανάλογα και με τις επιδόσεις των υπολοίπων υποψηφίων. γίνεται η τελική επιλογή των επιτυχόντων. Για το εξωτερικό, το μόνο πρόσθετο έγγραφο που θα χρειαστείτε είναι ένα πρόσφατο πιστοποιητικό γνώσης της ξένης γλώσσας και μεταφράσεις των δικαιολογητικών σας από την ελληνική στην αντίστοιχη γλώσσα.

Έτσι, λοιπόν, ανοίγεται διάπλατα ένας νέος κόσμος επιμόρφωσης και έρευνας σε προηγμένα επιστημονικά ζητήματα. Μια τέτοια ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Λογικά. στο άμεσο μέλλον κάθε χρόνο θα αυξάνονται τα αντίστοιχα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα. Ειδικά μετά την καραντίνα, υπήρξε έκρηξη όλων των σχετικών διαδικασιών και αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση χωρίς φυσική παρακολούθηση. Είναι καιρός το Διαδίκτυο να πάρει τα σκήπτρα της ανώτατης εκπαίδευσης και να διευκολύνει τον τεράστιο αριθμό ενδιαφερομένων, καταργώντας τις έννοιες του χώρου και του χρόνου.

Τι θέλετε να μάθετε και δεν το ξέρετε; Πώς θέλετε να πλασάρετε τον εαυτό σας σε εργοδότες, συναδέλφους και κοινωνικό περίγυρο; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σας; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία η δια βίου εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει σαφείς και πολύτιμες λύσεις. Η ζωή σας είναι στα χέρια σας. Ασχοληθείτε με την επιστήμη, την τέχνη και την τεχνολογία και γίνετε ειδικοί σε ό,τι σας αρέσει ή σας ταιριάζει. Η διάκριση στον επαγγελματικό στίβο μπορεί να ενισχυθεί καθοριστικά από ένα άρτιο βιογραφικό με κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…