Εκπτώσεις: Τι να προσέξω για να αγοράσω έτσι ώστε να μην ξεφύγω από τον προϋπολογισμό;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αγοράζει ρούχα κατά την περίοδο των εκπτώσεων προκειμένου  να δώσει λιγότερα χρήματα. Χρειάζεται, όμως να γίνει έξυπνη επιλογή αγορών, καθώς οι   πειρασμοί είναι  πολλοί και μας προδιαθέτουν να αγοράσουμε πολλά ρούχα.

Πώς και πώς περιμένουμε  τις εκπτώσεις, προκειμένου να κάνουμε τις αγορές μας.    Χρειάζεται, όμως να γίνει έξυπνη επιλογή σε αυτές, καθώς οι πειρασμοί είναι πολλοί και μας προδιαθέτουν να αγοράσουμε πολλά ρούχα που πιθανόν δεν μας είναι και τόσο απαραίτητα, ή που δεν μας ταιριάζουν, ή είναι εκτός εποχής.

Μην αγοράζετε ρούχα, απλά επειδή είναι φθηνά. Τα trends των ρούχων αλλάζουν συνέχεια

Σκέφτεστε να κάνετε αγορές ρούχων που θα φορέσετε την επόμενη σεζόν και όχι τώρα, απλά και μόνο επειδή είναι φθηνά; Καλό θα είναι να το επανεξετάσετε. Σε περίπτωση για παράδειγμα που  προτιμήσετε να κάνετε αγορά συγκεκριμένων κομματιών, την επόμενη σεζόν μπορεί αυτά τα κομμάτια να μην φοριούνται και να μην είναι στη μόδα, γιατί τα trends αλλάζουν διαρκώς.

Πρέπει λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές μας πριν καταλήξουμε στην οποιαδήποτε αγορά. Κάντε «έξυπνο shopping», με σωστή διαχείριση των χρημάτων και μην επηρεάζεστε απλά και μόνο από τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων. Αν κάτι δεν είναι στο στυλ σας ή εκτιμάτε ότι δεν σας κολακεύει, είναι καλύτερα να το σκεφτείτε διπλά πριν το αγοράσετε.

Ο επικρατέστερος λόγος για να εκμεταλλευτείτε  την πτώση των τιμών και να κάνετε πιο οικονομικές αγορές, είναι  να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό που έχετε κάνει. Πολλοί ξοδεύουν άσκοπα και αλόγιστα τα χρήματά τους,  παρασυρόμενοι  από τις λεγόμενες «ευκαιρίες» ή αλλιώς  εκπτώσεις.

Αγοράζετε οικονομικά, χωρίς να ξεφύγετε από τον οικονομικό προϋπολογισμό 

Υπάρχουν τρόποι ώστε να προβείτε σε οικονομικές αγορές ρούχων  και παράλληλα να μην βγείτε εκτός του αναμενόμενου προϋπολογισμού; Να τι μπορείτε να προσέξετε για να αποφύγετε τις άσκοπες σπατάλες και να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, ξεφεύγοντας από το budget:

Ετοιμάστε πρώτα ένα πρόχειρο πλάνο   

Πριν κάνετε την οποιαδήποτε αγορά, καλό είναι να τσεκάρετε και να οργανώσετε στην ντουλάπα σας. Δείτε προσεκτικά τα ρούχα που έχετε και προσπαθήστε να εντοπίσετε αν κάποιο ρούχο από αυτά  μοιάζει με κάποιο άλλο που σκέφτεστε να αγοράσετε. Έτσι, θα καταλάβετε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες και ποιες οι ελλείψεις. 

Με αυτόν τον τρόπο  θα  κάνετε αγορές ανάλογα με αυτά που χρειάζεστε. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος προκειμένου να αποφύγετε τις υπερβολές και να κρατήσετε χρήματα στο πορτοφόλι σας. Επιπλέον, δεν πέφτετε στην παγίδα   να αγοράσετε παρόμοια κομμάτια με αυτά που ήδη έχετε.

Κάντε μια έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε οτιδήποτε

Εκτός από τις on line αγορές, υπάρχει πλέον και η δυνατότητα της  σύγκρισης των τιμών σε αγορές που έχετε κάνει, συγκριτικά με τις τιμές σε  άλλα μαγαζιά. Είναι χρήσιμο να κάνετε  έρευνα αγοράς πριν να επιλέξετε να αγοράσετε κάτι, προκειμένου να μην σπαταλήσετε άσκοπα επιπλέον χρήματα και μάλιστα για μια αγορά που δεν είναι και τόσο απαραίτητη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις των ρούχων σας. 

Μπορείτε να προτιμήσετε τα κλασικά κομμάτια 

Μια δερμάτινη τσάντα, ένα μαύρο φόρεμα, ένα ζευγάρι μπότες, οι κλασικές μαύρες γόβες  είναι πάντα διαχρονικά και διαθέτουν μοναδικό στυλ, αφού συνδυάζονται πολύ εύκολα. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ντουλάπα σας, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη λίστα σας.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, συνήθως διατίθενται σε συγκεκριμένο εύρος τιμών, οπότε θα είναι πιο εύκολο  να τα βρείτε. Τα εκπτωτικά κομμάτια, πολλές φορές μπορείτε  να τα  βρείτε  σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω ελαττωμάτων. Γι’αυτό πριν να προβείτε σε άσκοπες αγορές λόγω χαμηλής τιμής, μπορείτε να τσεκάρετε προσεκτικά τις ραφές των ρούχων και τις ετικέτες για να δείτε την ποιότητα του υφάσματος.

Δώστε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Όταν κάνετε  μια  αγορά, καλό είναι να τσεκάρετε πρώτα την ποιότητα, την ετικέτα του ρούχου και τις ραφές, αντίθετα με τις αγορές από το διαδίκτυο που στερούνται του πλεονεκτήματος αυτού,  αν και βάσει νόμου θα έπρεπε να έχετε αυτή την δυνατότητα.

Οι πιο φθηνές  κλασικές τσάντες δεν είναι συνήθως έξυπνη επιλογή: αν αγοράσετε   χαμηλής ποιότητας τσάντες, θα οδηγηθείτε στο να τις αλλάζετε  πολύ συχνά. Με αυτή την αγορά, δεν κερδίζετε κάτι, αντίθετα, δίνοντας λιγότερα   χρήματα, αναγκάζεστε να αλλάζετε διαρκώς τσάντες, αφού συνεχώς παρουσιάζουν φθορές, ή η ποιότητά τους δεν είναι η αναμενόμενη. Επομένως, είναι καλύτερα να κρατήσετε χρήματα και να προβείτε σε λιγότερες αγορές. 

Προσπαθήστε  να μην ξεφύγετε από το budget

Την περίοδο των εκπτώσεων συνήθως θέλουμε να ψωνίσουμε κάτι για να ανανεωθούμε   ή για να το βρούμε σε πιο προσιτή τιμή. Τα αξεσουάρ είναι μια καλή λύση για τις αγορές σας, ταιριάζουν σε πολλές περιπτώσεις και προσδίδουν ένα ιδιαίτερο στυλ στα ρούχα σας. 

Φροντίστε να κάνετε ασφαλείς αγορές που να ταιριάζουν με το νούμερο που φοράτε

Είδατε  ένα ωραίο φόρεμα αλλά είναι λίγο μικρότερο από ότι υπολογίζετε; Από το να επιλέξετε  ένα νούμερο μικρότερο από αυτό που σας κάνει και που φοράτε, είναι προτιμότερο να μην κάνετε τη συγκεκριμένη αγορά.

Σε περίπτωση που ψωνίζετε από αλυσίδες καταστημάτων, συμβουλευτείτε την επαγγελματική γνώμη μιας υπαλλήλου 

Την περίοδο των εκπτώσεων   επικρατεί «άγχος» προκειμένου να κάνουμε την σωστή για εμάς αγορά. Εάν για παράδειγμα, θέλετε να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια για περπάτημα και δεν είστε σίγουροι για την επιλογή σας, μπορείτε να ζητήσετε την γνώμη της πωλήτριας του μαγαζιού. Μπορεί να σας προτείνει  κάτι που θα σας ταιριάζει περισσότερο και θα είναι στο κατάλληλο νούμερο. 

Προτιμήστε  κάτι άνετο 

Όταν μπείτε σε κάποιο μαγαζί, μπορείτε  να κάνετε μια επιλογή ρούχου που θα είναι άνετη για εσάς: ένα φόρεμα ή μια φούστα, είναι ιδανικές επιλογές και θα έχετε τη δυνατότητα  να δείτε  αν ταιριάζουν πάνω σας , προβάροντάς τα πρώτα στο δοκιμαστήριο.

Stock σε προϊόντα ομορφιάς 

Προϊόντα όπως ένα ωραίο άρωμα, η ενυδατική σας κρέμα, το αγαπημένο σας κραγιόν, σκιές ματιών που συνηθίζεται  να προτιμάτε, είναι προϊόντα που χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά, οπότε σας  είναι απαραίτητο να αγοράζετε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλές προσφορές σε είδη  ομορφιάς/αρωμάτων. Στις εκπτώσεις, όμως γίνονται ανάρπαστα, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται πολύ εύκολα. Μπορείτε να προτιμήσετε   προϊόντα γνωστών και μεγάλων beauty retailers, που η ποιότητά τους είναι υψηλή και αποδεδειγμένη. 

Πηγή 1Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.