Εκπέμποντας… παγκόσμια!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Σε μια εποχή όπου ο κόσμος διψάει για πληροφόρηση, είτε αυτή έχει καθαρά τοπικό χαρακτήρα, είτε επεκτείνεται προς κάθε γωνιά της γης, η ανάγκη για μετάδοση σήματος από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Έχετε ποτέ παρακολουθήσει κάποια ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή μέσω ίντερνετ;

Ο διαδικτυακός κόσμος, μέσα από τον οποίο πληροφορούμαστε για κάθε λογής γεγονός από όλο τον κόσμο, δεν παύει να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον συνεχώς. Κατά κάποιο τρόπο έχει γίνει τρόπος ζωής και έκφρασης για όλους μας πια. Ό,τι κι αν είναι αυτό που κάποιος θέλει να μάθει, το βρίσκει αμέσως με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού. Πέρα από την ενημέρωση σε οικονομικό, θρησκευτικό, πολιτικό, περιβαλλοντικό επίπεδο, υπάρχει μία αυξημένη τάση αναζήτησης χρηστικών, αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα πληροφοριών. Μεταξύ άλλων κυρίαρχη τάση αποτελούν οι ξένες ταινίες και οι εκπομπές, ακόμα και οι ραδιοφωνικές. Πέρα από όλα τα άλλα υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι που κάνουν τη διαδικτυακή θέαση και ακρόαση να αυξάνεται με επιδημιολογικές διαστάσεις  είναι και οι εξής:

  1. Εξασκείς με ευκολία και από την άνεση του σπιτιού σου, οποιαδήποτε ξένη γλώσσα σε ενδιαφέρει. Παράλληλα μαθαίνεις και πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις, ακούγοντάς τα κι από μια διαφορετική σκοπιά και διασκεδάζεις.
  2. Έρχεσαι σε επαφή με τον τόπο καταγωγής σου, μαθαίνοντας όσα σε ενδιαφέρουν ή διατηρώντας αναμνήσεις, χωρίς να νιώθεις αποκομμένος από την πατρίδα.

Μία καταπληκτική σελίδα στο ίντερνετ έχει δημιουργήσει κάτι πραγματικά πρωτότυπο. Παρουσιάζει όλη την υδρόγειο, την οποία μπορείς να περιστρέψεις  και να επιλέξεις έτσι οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη, από το οποίο θέλεις να ακούσεις σε ζωντανή μετάδοση ραδιόφωνο. Αν εστιάσεις κιόλας περισσότερο στο ίδιο σημείο, ίσως να δεις ακόμα και το κτίριο από το οποίο γίνεται η μετάδοση. Πράγμα που το κάνει ρεαλιστικό στο μέγιστο.  Ο λόγος για την παγκοσμίου φήμης σελίδα  http://radio.garden/live/toulouse/radiopresence/. Εκπέμπει μέχρι και ο σταθμός Kabul από το Αφγανιστάν!

Μία άλλη σελίδα τώρα που αφορά την ζωντανή μετάδοση τηλεοπτικών σταθμών από όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, είναι η http://www.freeintertv.com/Main/. Πατώντας ένα κουμπί διαλέγεις κράτος, θέμα, κανάλι και απλά βλέπεις. Εκατοντάδες επιλογές θέασης ξεδιπλώνονται στα μάτια του χρήστη, καθιστώντας απίθανο να μη βρεθεί κάτι που θα ταιριάζει στα γούστα του καθενός. Ξεφεύγοντας κατά πολύ από το μικρό αριθμό των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, μπορείς ακόμα και να διαβάσεις πολλά ενδιαφέροντα άρθρα σε αυτή, αλλά και να μάθεις τα νέα που σου επιφυλάσσει το μέλλον, διαβάζοντας αστρολογικές προβλέψεις. Κι όλα αυτά δωρεάν, χωρίς να απαιτείται η πληρωμή κάποιας συνδρομής. Υπέροχο, έτσι δεν είναι; Η μονοτονία είναι πια άγνωστη λέξη.

Ποιός θα φανταζόταν λοιπόν πριν από μερικά ακόμη χρόνια, το πόσα θα μπορούσαμε να δούμε και να ακούσουμε μέσω ενός υπολογιστή; Θα αναλογιζόταν κανείς ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να «ταξιδεύουμε» διαδικτυακά σε όποιο μέρος στον πλανήτη θέλουμε, αποκτώντας ουσιαστικά επαφή με αυτό; Σε μια εποχή όπου η Παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός, μοιάζει κάτι παραπάνω από φυσιολογικό και αναμενόμενο και καλύπτει θα λέγαμε τις σύγχρονες ανάγκες μας για πληροφορία και επικοινωνία. Οι παραπάνω σελίδες αποτελούν παράδειγμα του πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο διαδικτυακός χώρος. Πλοηγηθείτε ελεύθερα και εξερευνήστε κάθε πιθαμή γης αυτού του πλανήτη, χωρίς να κάνετε βήμα!

«Αν το Internet μας έμαθε κάτι, είναι ότι προκύπτει μεγάλη αξία όταν βασικοί πόροι εκτίθενται σε κοινή χρήση και όταν όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να χτίσουν εκεί πάνω.» –Lawrence Lessig, Αμερικανός ακτιβιστής

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…