Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Ρουμανία

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη ΡουμανίαΟ εθελοντισμός στο εξωτερικό προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν άλλες χώρες και πολιτισμούς, να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες που τους αλλάζουν τη ζωή. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες κοινωνικής προσφοράς, αλλά και γραφείων διασύνδεσης πανεπιστημίων της χώρας πολλές ευκαιρίες για εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

GROW

Ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στη Ρουμανία: το GROW, που οργανώνεται σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας και διαρκεί 6 εβδομάδες, και για τις δύο περιόδους υλοποίησής του (Ιανουάριος-Μάρτιος και Ιούνιος-Αύγουστος). Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές νέοι έως 30 ετών, φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί) ή πρόσφατοι πτυχιούχοι (μέχρι 2 έτη από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους). Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Şcoala de Valori (Σχολή των Αξιών στα ελληνικά), σε συνεργασία με τη διεθνή φοιτητική οργάνωση AIESEC. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τοπική επιτροπή της AIESEC στην οποία ανήκουν (δηλ. την επιτροπή που βρίσκεται στο πανεπιστήμιό τους).

Το GROW είναι ένα από τα πιο περιζήτητα προγράμματα εθελοντισμού που παρέχει στην Ευρώπη η AIESEC (η οργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση παγκοσμίως, στην οποία συμμετέχουν μόνο φοιτητές ή πρόσφατοι πτυχιούχοι και δραστηριοποιείται σε 125 χώρες). Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό με το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Το GROW στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη μαθητών λυκείου στη Ρουμανία, μέσω συνεδριών που προσφέρουν οι διεθνείς εθελοντές. Παράλληλα, στόχος των εθελοντών είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Είναι ένα συνεχές δούναι και λαβείν, από το οποίο όλοι μένουν κερδισμένοι. Θέματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και που οι εθελοντές καλούνται να μεταδώσουν στους… μαθητές τους είναι οι προσωπικές αξίες, η αυτογνωσία, οι ικανότητες επικοινωνίας και δημόσιου λόγου, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η διαχείριση χρόνου και ανθρώπινων πόρων και πολλά άλλα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη ΡουμανίαΗ μαγεία του προγράμματος έχει να κάνει με το απόλυτα διαπολιτισμικό περιβάλλον, τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των Ρουμάνων και τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται γρήγορα μεταξύ των εθελοντών και των εφήβων. Έχει να κάνει, όμως, και με τη μαγεία μιας χώρας όπως η Ρουμανία, με τη φυσική της ομορφιά, με τις παραδόσεις της και με το άνοιγμά της στο νέο, το καινούριο και το διαφορετικό.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν στο GROW κερδίζουν γνώσεις, εμπειρίες, φίλους, επαγγελματική εμπειρία και εκπαίδευση δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες, ανακάλυψη του εαυτού τους και των προσωπικών τους αξιών. Περισσότερες πληροφορίες για το GROW μπορεί κανείς να βρει εδώ: http://www.growedu.ro/

Περισσότερα προγράμματα για το καλοκαίρι

Άλλα προγράμματα που διοργανώνονται στη Ρουμανία μέσω της AIESEC για αυτό το καλοκαίρι είναι το Summer Vitamins, που αποσκοπεί στην εκπαίδευση εφήβων 11-15 ετών σε θέματα πολιτισμού και αυτογνωσίας, το Experience Around the World, που στοχεύει σε θέματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας και το Summer Camp, που ασχολείται με θέματα πολιτισμού και αθλητισμού σε θερινές κατασκηνώσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα από τα προγράμματα αυτά μπορεί κανείς να βρει εδώ: http://aiesecromania.wix.com/igcdpromania#!non-formal-romania/c476.

Τέλος, το πολιτιστικό πρόγραμμα Romania Beyond Dracula δίνει τη δυνατότητα στους εθελοντές να γνωρίσουν την αληθινή Ρουμανία (http://aiesecromania.wix.com/igcdpromania#!communities/c8ya). Σκεφτείτε το και ποιος ξέρει, μπορεί αυτό το καλοκαίρι να ταξιδέψετε λίγο βορειότερα στα Βαλκάνια!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…