Εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Αξιοποιήστε τον χρόνο σας με τα παιδιά παραγωγικά, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας, ταυτόχρονα. Παιχνίδια που θα κάνουν τα παιδιά να μάθουν, παίζοντας, είναι τα παρακάτω:

  • Scrabble: ένα παιχνίδι που, σχεδόν, όλοι έχουμε παίξει σαν ενήλικες, τώρα έχει βγει και σε παιδική έκδοση για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σχετικά εύκολο στους κανόνες και στον τρόπο παιξίματος. Τα παιδιά σχηματίζουν λέξεις από δυο έως πέντε γράμματα και κερδίζουν, ενώ βελτιώνουν το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές τους ικανότητες. 
  • Μονόπολη: ένα ωραίο παιχνίδι για να διδαχτούν τα παιδιά την έννοια της διαχείρισης του χρήματος και της ιδιοκτησίας. Έχει βγει και παιδική Μονόπολη με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Monopoly: Η ιστορία του επιτραπέζιου παιχνιδιού


  • Uno: ένα παιχνίδι με τράπουλα και σύμβολα που απαιτεί ταχύτητα, ευστροφία και να μπορείς να μαντέψεις τις κινήσεις των αντιπάλων. Είναι γρήγορο, παίζεται με εφτά κάρτες σε κάθε παίκτη και από εκεί που κάποιος είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει, όλα μπορούν να ανατραπούν.
  • ΝΑΙ Ή ΟΧΙ: ένα παιχνίδι που απαιτεί, συνεχώς, να είσαι συγκεντρωμένος, καθώς πρέπει να απαντήσεις στις ερωτήσεις του αντιπάλου με οποιαδήποτε άλλη απάντηση, εκτός από «ναι» ή «όχι». Έχει γέλιο, καθώς στην προσπάθεια των παικτών να απαντήσουν, δίνονται πολλές ξεκαρδιστικές απαντήσεις.
  • Ubongo: ένα παιχνίδι που έχει αγαπηθεί σε πολλές χώρες, καθώς απαιτεί ταχύτητα και ευστροφία. Οι παλιότεροι μπορεί να το συσχετίσουν και με το Tetris που έπαιζαν, όταν ήταν παιδιά. Μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, οι παίκτες πρέπει να «ενώσουν» τα κομμάτια και να τα χωρέσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο νικητής επιβραβεύεται με διαμάντια! Εκεί που λες ότι δε θα τα καταφέρεις, ξαφνικά, μια κίνησή σου μπορεί να σε κάνει νικητή!
  • Jenga: γνωστό και παλιό παιχνίδι που έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές μαζί του. Απαιτεί ακρίβεια κινήσεων και ψυχραιμία, καθώς μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να ρίξει το οικοδόμημα από τουβλάκια και όλα να ξεκινήσουν από την αρχή. Διδάσκει στα παιδιά προσοχή και ακρίβεια.
  • Memory game: υπάρχουν πολλά παιχνίδια μνήμης, ακόμα και με αγαπημένους ήρωες των παιδιών. Κάρτες με εικόνες απλώνονται στο τραπέζι και, μετά από λίγη ώρα παρατήρησης, γυρίζουν ανάποδα. Οι παίκτες προσπαθούν να βρουν τα ζευγάρια διπλών καρτών. Όποιος έχει βρει τις περισσότερες κάρτες είναι ο νικητής. Βοηθά τα παιδιά στην εξάσκηση της  μνήμης τους, με διασκεδαστικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραστηριότητες που ακονίζουν τη μνήμη του παιδιού


  • Παζλ: βρείτε μία εικόνα με τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, σε παζλ και προσπαθήστε να το φτιάξετε μαζί με το παιδί σας. Όσο πιο πολλά κομμάτια τόσο πιο δύσκολο. Εξασκεί τα παιδιά στην παρατήρηση και στην υπομονή, άλλα η χαρά, όταν το τελειώσουν, θα είναι μεγάλη.
  • Μάντεψε ποιος: ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μνήμης και παρατήρησης. Οι παίκτες πρέπει, μέσα από σωστές ερωτήσεις στον αντίπαλο, να ανακαλύψουν ποιος είναι ο ήρωας που σκέφτονται. Εξασκεί τα παιδιά στην πορεία της σκέψης, μέσα από σωστές ερωτήσεις.
  • Τα νησάκια της γνώσης: ένα πολύ πρωτότυπο παιχνίδι, καθώς μαθαίνει στα παιδιά πως να εκφράζουν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους, λέγοντας ιστορίες. Επίσης, έχει ταμπελίτσες όπου μπορεί ο κάθε παίκτης, να δώσει όνομα στο συναίσθημά του. Ωραία ιδέα για να εξωτερικεύουν γονείς και παιδιά τα συναισθήματά τους και να μάθουν να αποδέχονται και τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα συναισθήματα είναι για να τα εκφράζουμε

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…