Εκφράζοντας και όχι καταπνίγοντας το θυμό μου!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

“Ο θυμός πολύ γρήγορα θα σε κάνει να γίνεις και να αισθανθείς ανόητος”, έλεγε ο φιλόσοφος Λάο Τσε.

Η αλήθεια είναι πως η φράση αυτή  είναι σωστή, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική. Ο θυμός, αν εκφραστεί και  αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην ίδια την προστασία μας, όπως και στην ελάφρυνση από την άσχημη ψυχολογία μας.

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα το οποίο μας καλεί να αντισταθούμε όταν η σωματική μας ακεραιότητα δεχτεί μία επίθεση. Είναι το έναυσμα στο να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι σε κάτι ή κάποιον που επιθυμεί να μας βλάψει.

Φυσικά, αυτό δεν υπονοεί πως εκείνος που θυμώνει έχει δίκιο, ούτε πως εκείνος ο οποίος μένει άπραγος δεν υφίσταται κάτι σοβαρό και απειλητικό.  Έχει διαπιστωθεί πως εκείνοι που κρύβουν διαρκώς το θυμό τους, θα τον ξεσπάσουν σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ευθύνεται ή στην ίδια την οικογένειά τους. Όλοι μας σε ένα βαθμό έχουμε συγκρατήσει μέσα μας διάφορες αντιλήψεις με τις οποίες μάθαμε πως το να εκφράζει κάποιος ανοιχτά το θυμό του είναι κάτι κακό ή δείχνει άνθρωπο με έλλειψη τρόπων και παιδείας. Θύματα αυτής της άποψης είναι κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ταυτιστεί με εκείνη που έχει υπομονή και αποδέχεται καταστάσεις ευκολότερα.

Η αλήθεια είναι πως ο θυμός-μέσα σε λογικά πλαίσια-πρέπει και να εκφράζεται, αλλά και να μη δημιουργεί αισθήματα ενοχής όταν βιώνεται από έναν άνθρωπο. Αντιθέτως, μπορεί να συμβάλλει στην ίδια την προστασία της ζωής μας; ο θυμός που κρύβεται και θάβεται διαρκώς μέσα μας, μπορεί να ξεσπάσει με μία αφορμή πιο ασήμαντη και με συνέπειες πιο τραγικές.

Πώς διαχειρίζομαι το θυμό μου;

Οι παλάμες μου ιδρώνουν, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά, θέλω να φωνάξω δυνατά και να σπάσω τα πάντα γύρω μου. Ο θυμός έχει κάνει την εμφάνισή του, πώς μπορώ να τον διαχειριστώ ώστε να μην μετανιώνω μετά;

  • Αποδέχομαι τον θυμό ως ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό, δεν τον αντιμετωπίζω ως κάτι κακό.
  • Απομακρύνομαι από τον άνθρωπο ή κατάσταση που μου προκαλεί θυμό –όσο αυτό είναι εφικτό- ώστε να ηρεμήσω και να καταφέρω να αισθανθώ πιο ήρεμος.
  • Προσπαθώ να ξεσπάσω σε μία καλλιτεχνική δραστηριότητα ή ένα άθλημα τα οποία σίγουρα θα με βοηθήσουν να εξωτερικεύσω την ψυχολογική μου κατάσταση.
  • Μιλάω σε έναν άνθρωπο για αυτό που αισθάνομαι.
  • Καλό είναι να έχω ένα μαξιλάρι στο οποίο να μπορέσω να ξεσπάσω.

Ο θυμός αν αξιοποιηθεί θετικά, μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην εσωτερική βελτίωση του ανθρώπου και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ας έχουμε υπόψη μας τη ρήση του σπουδαίου Αριστοτέλη σχετικά με αυτόν: Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…