Έκφραση ενδιαφέροντος ή φορτική συνήθεια;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ενδιαφέρον, περιέργεια ή απλώς ενόχληση; Ποια η λεπτή γραμμή που τα διαχωρίζει;

Η κατανόηση των ορίων μεταξύ της έκφρασης γνήσιου ενδιαφέροντος και της ακούσιας προσέγγισης, που μπορεί να ερμηνευτεί ως ανασφάλεια ή ενόχληση, είναι ένα λεπτό και λεπτομερές κομμάτι της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Η περιπλάνηση σε αυτόν τον τομέα απαιτεί εμπάθεια, κοινωνική ευαισθησία και μια εξαιρετική κατανόηση των μη λεκτικών σημάτων. Ας εμβαθύνουμε σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση:

Έκφραση ενδιαφέροντος

Γνήσιο ενδιαφέρον

Η έκφραση γνήσιου ενδιαφέροντος περιλαμβάνει σεβασμό και φιλική συμπεριφορά προς κάποιον. Μπορεί να περιλαμβάνει την έναρξη συνομιλιών, την εκδήλωση περιέργειας για τα ενδιαφέροντά τους και τον ενεργό ακροατή στα λεγόμενά τους. Εντούτοις όλο έχει να κάνει με τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας και στον βαθμό στον οποίο ρωτάμε πράγματα.

Αν για παράδειγμα ο άλλος φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να μας δώσει τις πληροφορίες που ζητάμε ή ακόμα περισσότερο δεν θέλει να έχει επαφή μαζί μας τότε δεν δείχνουμε πλέον ενδιαφέρον αλλά γινόμαστε ενοχλητικοί.

Σημάδια υπέρβασης

Ωστόσο, όταν ο ενθουσιασμός μετατραπεί σε επιμονή παρά την ξεκάθαρη έκφραση της δυσφορίας από το άλλο άτομο, μπορεί να αρχίσει να ερμηνεύεται ως ανασφάλεια ή ενόχληση. Σημάδια υπέρβασης περιλαμβάνουν υπερβολικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα, εισβολή στο προσωπικό χώρο ή αγνόηση των ορίων τους.

Επίσης η συστηματική προσέγγιση ενός συγκεκριμένου ατόμου το οποίο μας δίνει σημάδια ότι δεν ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας από μόνο του είναι δείγμα εισβολής στο προσωπικό του χώρο και παρενόχλησης. Συνεπώς με τα πρώτα σημάδια δυσφορίας είναι λογικό να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε ευγενικά.

Κατανόηση των μη λεκτικών σημάτων

Γλώσσα σώματος

Εστιάστε σε μη λεκτικά σήματα, όπως η γλώσσα του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου και ο τόνος της φωνής. Αυτά τα σήματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά σας το άλλο άτομο. Εάν φαίνονται άβολοι, απρόθυμοι ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απόσταση, μπορεί να υποδεικνύει ότι η προσέγγισή σας δεν είναι ευπρόσδεκτη.

ekfrash_endiaferontos_h_fortiki_synitheia

Ακόμα και ο τρόπος που μπορεί να εκφράζονται μπορεί να κρύβει το τι πραγματικά αισθάνονται και τι μπορεί να θέλουν και να μην θέλουν.

Σεβασμός στον προσωπικό χώρο:

Σεβασμός στα προσωπικά όρια και τον χώρο. Η υπερβολική εισβολή ή η αγνόηση της ανάγκης κάποιου για προσωπικό χώρο μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε δυσφορία και στην εντύπωση της παρείσακτης επιβολής και εισβολής.

Σκεφτείτε κάποιον άγνωστο ας πούμε να σας ρωτά την διεύθυνση σας ή την περιοχή την οποία μένετε. Θα του δίνατε αυτές τις πληροφορίες; Λογικά όχι. Ακόμα και αν γνωρίζεστε με το συγκεκριμένο άτομο από την δουλειά σας, ή το σχολείο ή οτιδήποτε αν οι σχέσεις σας δεν είναι τόσο έντονες τότε μπορεί η πρόθεση σας να μην θεωρηθεί ευγενής αλλά μάλλον ύποπτη και να ερμηνευτεί ως εισβολή.

Ισορροπία

Επικοινωνία και σεβασμός

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί. Εκφράστε με σεβασμό το ενδιαφέρον σας χωρίς να επιβάλλετε τον εαυτό σας. Δώστε τους τον χώρο να ανταποκριθούν ή να εκφράσουν το επίπεδο άνεσής τους.

ekfrash_endiaferontos_h_fortiki_synitheia

Επίσης πριν το οτιδήποτε χτίστε το επίπεδο άνεσης σας με τον άλλον. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε οικειότητα και σιγά σιγά να μαθαίνετε μικρά πράγματα για αυτόν τα οποία μπορεί να σπάσουν τον πάγο.

Προσαρμοστικότητα

Να είστε προσαρμόσιμοι και να ανταποκρίνεστε στα σήματα του άλλου ατόμου. Αν αντιληφθείτε δυσφορία ή έλλειψη ενδιαφέροντος, απομακρυνθείτε με ευγένεια χωρίς να πιέζετε περαιτέρω το θέμα.

Στην τελική ανάλυση το ότι κάποιος δεν επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας κάτι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για εσάς. Δεν μπορούμε να ταιριάξουμε με όλους τους ανθρώπους που συναντάμε στην ζωή μας. Με μερικούς απλά δεν είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε.

Επιστημονική άποψη

Επιστημονικά, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις εμπλέκουν ένα πολύπλοκο συνδυασμό ψυχολογικών και συναισθηματικών παραγόντων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η αίσθηση της ανασφάλειας εμφανίζεται συχνά όταν οι συμπεριφορές παραβιάζουν κοινωνικούς κανόνες ή προσωπικά όρια. Ο σεβασμός, η εμπάθεια και η αμοιβαία κατανόηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή υγιών κοινωνικών συνδέσεων.

Φυσικά δεν είναι εύκολο πάντα να καταλαβαίνουμε τα προσωπικά όρια του κάθε ανθρώπου αλλά υπάρχουν γενικά όρια και γενικοί άτυποι κανόνες οι οποίοι ισχύουν.

Συμπέρασμα

Η πλοήγηση στο λεπτό όριο μεταξύ της έκφρασης γνήσιου ενδιαφέροντος και του ενδεχομένου να ξεπεράσετε τα όρια και να ερμηνευτείτε ως ανασφάλεια ή ενόχληση, απαιτεί μια λεπτή προσέγγιση. Να είστε ευαισθητοποιημένοι στα μη λεκτικά σήματα, να σεβαστείτε τα προσωπικά όρια και να πραγματοποιείτε εμπαθή επικοινωνία είναι ουσιώδες. Αγωνιστείτε για μια ισορροπία μεταξύ της έκφρασης ενδιαφέροντος και της προσοχής στην άνεση του άλλου ατόμου. Να θυμάστε, ο αληθινές συνδέσεις αναπτύσσονται με τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση, επιτρέποντας και στα δύο μέρη να νιώθουν άνετα και εκτιμημένα στην επικοινωνία τους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.