Εκδρομή στη Ζαγορά Πηλίου

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Το Πήλιο φημίζεται για τα όμορφα και γραφικά χωριά του. Κάτι που κάνει αυτούς τους προορισμούς μαγευτικούς είναι το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Ένα από αυτά τα χωριά που είναι ιδανικά για όλες τις εποχές είναι και η Ζαγορά.

Πληροφορίες για τη Ζαγορά

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο χωριό του κυρίως ορεινού όγκου του Πηλίου. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.000 κατοίκων και υψόμετρο από 440 μ. έως και 540 μ. Η κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου έχει 493 μ. υψόμετρο. Η απόσταση Βόλος – Ζαγορά είναι 44 χλμ. Το τοπωνύμιο Ζαγορά είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει τον τόπο “πίσω από το βουνό”.

Η Ζαγορά έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου. Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από τη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην ομώνυμη γειτονιά. Επί τουρκοκρατίας στη Ζαγορά ήκμασαν η υφαντουργία, η μεταξουργία και η εμπορο-βιοτεχνία. Οι Ζαγοριανοί γρήγορα απέκτησαν καράβια και άρχισαν να ξενιτεύονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, εξασκώντας το εμπόριο με μεγάλη επιτυχία. Πολλοί από αυτούς έκαναν τεράστια περιουσία και ακολούθως διέθεσαν μεγάλα ποσά για τη γενέτειρά τους.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε…

Τη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς! Η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762. Βασικοί και αποτελεσματικοί συντελεστές της ιδρύσεως της είναι δυο μεγάλες προσωπικότητες της Ζαγοράς. Οι φιλογενείς και φιλόμουσοι Ιωάννης Πρίγκος και οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄. O Ιωάννης Πρίγκος ξενιτεύτηκε από μικρός με σκοπό να μάθει και να μορφωθεί. Από Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Βενετία, κατέληξε στο Άμστερνταμ, όπου εμπορευόμενος, πλούτισε. Ξόδεψε δε όλη του τη περιουσία, φροντίζοντας για την ορθόδοξη παροικία του Άμστερνταμ όντας βαθειά θρησκευόμενος, μα κυρίως για την πατρίδα του τη Ζαγορά. Τα πρώτα 48 βιβλία έφτασαν σε δυο κασέλες μέσω Σμύρνης μαζί με χρήματα, εποπτικά όργανα κ.λπ. για λειτουργία σχολείου και βιβλιοθήκης το 1762, χρονιά που αναφέρεται σαν έτος ίδρυσης της βιβλιοθήκης.

Τα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς είναι άξια προσοχής και για τη σχέση τους με έναν από τους δημιουργούς της νεώτερης εθνικής μας ιστορίας, τον Ρήγα, αλλά και αυτά καθ’ αυτά. Κι αυτό γιατί αρκετά μεν από τα χειρόγραφα περιέχουν ύλη ανέκδοτη, θεολογική και ιστορική μεγάλου ενδιαφέροντος, από τα έντυπα, πολλά είναι εκείνα που φέρουν σημειώσεις στα παράφυλλα και λευκά περιθώρια των σελίδων τους, πάρα πολύ διαφωτιστικές για την ιστορία της Ζαγοράς, αλλά και για την ελληνική ιστορία του 18ου αιώνα γενικότερα. Στη βιβλιοθήκη που είναι δανειστική, λειτουργεί αναγνωστήριο που εξυπηρετεί έως και δέκα άτομα.

Το ελληνομουσείο, γνωστό ως σχολείο του «Ρήγα Φεραίου», το οποίο λειτούργησε επί τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό και στους χώρους του διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα ένας από του πρωτεργάτες της επανάστασης, ο Ρήγας Φεραίος. Το συγκεκριμένο κτήριο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί στους χώρους του διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών.

Τον γυναικείο αγροτοτουριστικό συνεταιρισμό της Ζαγοράς. Η περιοχή, πλούσια σε φρούτα, βότανα, λουλούδια, δίνει άφθονη πρώτη ύλη, ενώ η σπουδαία παράδοση κυρίως στην κατασκευή γλυκών, δίνει τις συνταγές για προϊόντα αγνά, ποιοτικά και βέβαια νόστιμα. Έτσι, σ’ αυτόν τον τόπο, το Νοέμβριο του 1993, ιδρύθηκε ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο μοναδικός Γυναικείος Συνεταιρισμός της Μαγνησίας, από 50 γυναίκες που θέλησαν να αξιοποιήσουν τις παραδόσεις τους και να προσφέρουν υπηρεσίες όχι στεγνά τουριστικές, αλλά δουλειά με κέφι, μεράκι και ποιότητα.

Σήμερα, ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει δικό του κατάστημα στην κεντρική πλατεία του χωριού στον Αη-Γιώργη. Στο “καφεγλυκοπωλείο” ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά κουταλιά, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά ταψιού, σπιτικά λικέρ, σπιτικούς μεζέδες που συνοδεύουν το ντόπιο τσίπουρο.

Και επειδή σίγουρα θα θέλετε να φάτε προσεγμένο και νόστιμο φαγητό… Σε ένα κτίριο από τα μέσα του 1800, περιτριγυρισμένο από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας του Αγίου Γεωργίου, στεγάζεται το εκπληκτικό παραδοσιακό καφέ-εστιατόριο «Η πλατεία μας», όπου απολαμβάνει κανείς εκλεκτές γεύσεις και πιάτα αυθεντικής ελληνικής κουζίνας.

Το περιβάλλον τέλειο. Ο εσωτερικός χώρος ζεστός και φιλόξενος, με το τζάκι να δημιουργεί έντονη θαλπωρή το χειμώνα, ενώ το εξωτερικό ό,τι ακριβώς λέει το όνομά της επιχείρησης: μια μεγάλη πλατεία γεμάτη πλατάνους και τραπεζάκια, για να χαλαρώσετε στη σκιά τους με καλή παρέα και να απολαύσετε μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Το σκηνικό έρχεται να ολοκληρώσει μοναδικά η απίστευτη θέα στον Παγασητικό κόλπο που απλώνεται μπροστά από το μαγαζί.

Αναμφισβήτητα, τόσο η Ζαγορά όσο και τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού ενδείκνυνται για διακοπές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Συνδυάζουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Είναι λοιπόν προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε ξανά και ξανά. Τα χωριά του Πηλίου πάντοτε προσφέρουν κάτι καινούριο στους επισκέπτες τους!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.