Εκδρομή στο Καρπενήσι

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι και σε υψόμετρο 960 μέτρα, βρίσκεται το Καρπενήσι, μια πόλη 6.600 περίπου κατοίκων, μέσα στα έλατα, σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής: αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Επίσης, στην πόλη λειτουργεί σήμερα το «Μουσείο Καρπενησίου», που είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Στο Καρπενήσι, θα κάτσετε φυσικά στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το μεγάλο πλάτανο και τη βρύση και θα γευτείτε τα εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες. Δοκιμάστε κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι (από πρόβειο γάλα) καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

Επίσης, στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, υψώνεται ένας καταπράσινος λόφος, με το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, από όπου μπορείτε να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα προς την πόλη και το Βελούχι.

Από το όρος Τυμφρηστός ή Βελούχι, πηγάζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, ο οποίος σμίγει στα Διπόταμα του Προυσού με τον Κρικελλιώτη και καταλήγουν μαζί στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών (57χλμ. από το Καρπενήσι), της μεγαλύτερης στην Ελλάδα, που εντάχθηκε αρμονικά σε ένα πανέμορφο τοπίο. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό γεφύρι του Μανώλη, με ύψος 22 μέτρα, ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο που ποτέ δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα στον επισκέπτη, καθώς ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης, πότε βυθίζεται σχεδόν ολόκληρο και χάνεται και πότε αναδύεται στην επιφάνεια!

Ένα από τα πλέον ξακουστά αξιοθέατα της Ευρυτανίας, είναι το φαράγγι «πανταβρέχει», κοντά στο χωριό Ρόσκα, που όμως η πρόσβαση σε αυτό είναι από μέτρια το καλοκαίρι, μέχρι αδύνατη το χειμώνα. Δεν είναι κλασικό φαράγγι με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι. Εκεί, το ποτάμι στενεύει πολύ σχηματίζοντας στενό φαράγγι μήκους 100 περίπου μέτρων, με τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Το νερό δημιουργεί λίμνες που για να τις προσπελάσει κανείς χρειάζεται να βραχεί ως την μέση, ενώ η φύση είναι οργιώδης σε μία από τις «αγριότερες» και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης.

Έξω από το χωριό Προυσός, στη γέφυρα της Καστανιάς, βρίσκεται ένα ακόμη φαράγγι, αυτό της Μαύρης Σπηλιάς. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει μια όμορφη πέτρινη βρύση και στη διαδρομή τρεις μικροί καταρράκτες, ένα ξύλινο γεφυράκι και αμέσως μετά ένας καταρράκτης περίπου 10μ. που σχηματίζει μια φυσική πισίνα.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας. Βρίσκεται σε απόσταση 31χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή είναι χτισμένη σε μια δυσπρόσιτη περιοχή, σε έναν απότομο βράχο στις απολήξεις των μεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδώνας και ιδρύθηκε περίπου το 12ο αι. Το τοπίο είναι μοναδικό και προσφέρει κλήμα ηρεμίας και κατάνυξης στους πιστούς που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό το γεμάτο ομορφιές κομμάτι της Ελλάδας. Θα εκτιμήσετε σίγουρα περισσότερο τις ομορφιές του τόπου μας και θα θελήσετε να τον εξερευνήσετε ακόμα περισσότερο.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.