Έκθεση της WWF δίνει ελπίδες για τις ανανεώσιμες στη Βρετανία

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ερευνητική έκθεση της WWF προβλέπει πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν από 60-90% της ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στη Μεγάλη Βρετανία το 2030! Η αισιόδοξη «ματιά», η ισχυρή θέληση και οι θετικές δράσεις αποτέλεσαν τα κινητήρια βήματα για αυτή την προσπάθεια της WWF “Positive Energy”, που ταρακούνησε τα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας. Βασική προϋπόθεση για να μπορεί αυτή η πρόταση να κινηθεί στα όρια του υπαρκτού είναι να δοθεί ιδιαίτερη βάση στις ανανεώσιμες πηγές και στην ενεργειακή αποδοτικότητα μέχρι το 2030.

«Αυτή η έκθεση είναι πηγή έμπνευσης, αλλά και απόλυτα ρεαλιστική. Δείχνει ότι μια καθαρή, ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, τοποθετεί το μέλλον στα χέρια μας» δηλώνει ο David Nussbaum, διευθύνων σύμβουλος της WWF-Ηνωμένου Βασιλείου. Η «προχωρημένη» ιδέα της έκθεσης, αναπτύσσει έξι σενάρια για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για διαφορετικά σχέδια που χωρίζονται ανάλογα με τα επίπεδα ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διαφορετικές μεθόδους που διασφαλίζουν ότι μια χώρα δεν θα «ξεμείνει» από φώς.

Τα κίνητρα για μία τέτοια φιλόδοξη ενέργεια ξεπερνά όλες τις βλέψεις της Βρετανίας, καθώς μια ιδανική ενεργειακή απόδοση θα μπορούσε να μειώσει το κόστος για την παραγωγή και τη διασύνδεση αγοράς μέχρι και 50 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030. Η WWF υποστηρίζει ότι η καλύτερη διασύνδεση και ολοκλήρωση της αγοράς με την Ευρώπη, θα μετατρέψει τη Βρετανία σε κύριο εξαγωγέα καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια ως εκ τούτου, μας προσφέρει ένα μέσο για την αντιμετώπιση των δύο πιο κρίσιμων των ανεπαρκειών της αγοράς που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος – την οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή.», συνεχίζει ο David Nussbaum.

Το «κλειδί» για τη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η ισχυρή ανανέωση πηγών ενέργειας για το 2030 και οι σταθεροί οικονομικοί μηχανισμοί στήριξης που θα δημιουργήσουν νέα επίπεδα για το Ην. Βασίλειο. Μια τέτοια προσπάθεια θα συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών, καθώς δεν θα βρίσκονται πια στο έλεος των τιμών των καυσίμων και θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με φιλόδοξα αλλά μη ουτοπικά σχέδια, η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής από μια σειρά οργανισμών όπως Siemens, National Grid, Greenpeace, Φίλοι της Γης και άλλα. «Η έκθεση αυτή απομυθοποιεί τις ανησυχίες που κάποιοι άνθρωποι έχουν σχετικά με την αιολική ενέργεια και αποδεικνύει ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση, που είναι τόσο αναγκαίες για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.», αναφέρει επιστημονικό στέλεχος που συνέταξε την έκθεση.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.