Είσαι ναρκισσιστής; Ποια είναι τα 9 σημάδια που το επιβεβαιώνουν

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

Είσαι ναρκισσιστής; Ποια είναι τα 9 σημάδια που το επιβεβαιώνουνΑς ξεκινήσουμε από το μύθο, σύμφωνα με την μυθολογία, ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε τον εαυτό του, όταν αντίκρισε το είδωλο του στο καθρέφτισμα των νερών μίας πηγής, δημιουργήθηκε για κείνον ένα ανικανοποίητο πάθος για τον ίδιο του τον εαυτό.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια στοιχεία ναρκισσισμού, καθώς είναι απαραίτητα για την αγάπη του εαυτού και την δημιουργία αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, όταν βέβαια η ναρκισσιστική αυτή τάση ξεπερνάει τα όρια μιλάμε πλέον για μια διαταραχή προσωπικότητας.

Έκθεση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM) αναφέρει τα εννιά κριτήρια τα οποία επιβεβαιώνουν αθροιστικά την ύπαρξη της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας (NPD).

Τα κριτήρια λοιπόν που ακολουθούν μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των παθολογικών ναρκισσιστών. Τι πιστεύει, τι σκέφτεται και τι νιώθει λοιπόν ένας παθολογικά ναρκισσιστής:

  1. Ο ναρκισσιστής έχει μια μεγαλοπρεπή αίσθηση της σπουδαιότητας του εαυτού του.
  2. Είναι απασχολημένος με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, λάμψης, ομορφιάς, ή ιδανικής αγάπης.
  3. Πιστεύει ότι αυτός/αυτή είναι «ξεχωριστός» και μοναδικός και ότι θα πρέπει να συναναστρέφεται με άτομα το ίδιο ξεχωριστά και ανώτερου επιπέδου όπως και εκείνος/η.
  4. Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό, τακτικά ψαρεύει φιλοφρονήσεις, και είναι ιδιαίτερα εθισμένος στην κολακεία.
  5. Πιστεύει ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.
  6. Εκμεταλλεύεται τους άλλους προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.
  7. Στερείται ενσυναίσθησης: είναι απρόθυμος ή/και δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να ταυτιστεί με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
  8. Είναι συχνά ζηλόφθονος με τους άλλους ή πιστεύει ότι οι άλλοι τον ζηλεύουν.
  9. Δείχνει αλαζονική, υπεροπτική, αγενή και καταχρηστική συμπεριφορά.

Είσαι ναρκισσιστής; Ποια είναι τα 9 σημάδια που το επιβεβαιώνουνΆτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι συνήθως ιδιαιτέρως επιτυχημένα στον τομέα τους, πολύ συχνά διάσημοι και πάντα καταφέρνουν να είναι το επίκεντρο του περιβάλλοντός τους. Η ψυχοπαθολογία ενός νάρκισσου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και το άτομο βρίσκεται πολλές φορές εγκλωβισμένο στην εικόνα που έχει φτιάξει για τους γύρω και στην απωθημένη πραγματική εικόνα του εαυτού του. Οι παθολογικά νάρκισσοι είναι στην ουσία άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και προσπαθούν μέσω των προβολών του εαυτού τους να προσελκύσουν την αγάπη και την επιβεβαίωση από τον περίγυρό τους

Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας αποτελεί μια διαταραχή που χρίζει θεραπείας. Αν και λόγω της υφής της διαταραχής, έντονα συνδεδεμένη με την προσωπικότητα του ατόμου και χωρίς παθολογικά συμπτώματα, δεν έχει λάβει την ανάλογη προσοχή από ψυχοθεραπευτές και ψυχιάτρους, αλλά και από τα ίδια τα άτομα τα οποία έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr