Είσαι μελαγχολικός; Μάθε για σένα!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Με λίγα λόγια, οι μελαγχολικοί άνθρωποι είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι, τελειομανείς και εσωστρεφείς. Μπες στον κόσμο των μελαγχολικών ανθρώπων και γνώρισέ τους καλύτερα!

Έχετε μελαγχολική προσωπικότητα; Αν ναι, τότε είστε δημιουργικός, αναλυτικός και στοχαστικός. Η κατάλληλη λέξη για εσάς είναι η λέξη «στοχαστής». Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς ανθρώπους προσέχετε ιδιαίτερα τις ενέργειές σας όντας ιδιαίτερα ευαίσθητος στις ανάγκες των άλλων. Αυτά είναι τα δυνατά σας σημεία. Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος;

Όπως υποδηλώνει η λέξη, είστε ιδιαίτερα κυκλοθυμικός. Τη στιγμή που σας διακατέχει ευτυχία, την αμέσως επόμενη κυριεύστε από συναισθήματα κατάθλιψης ή λύπης. Παράλληλα, έχετε την τάση να είστε καχύποπτοι και απαισιόδοξοι, ενώ πολλοί δεν καταφέρνουν να σας ευχαριστήσουν, επειδή είστε πάντα ασαφής.

Η προσπάθεια προς την τελειότητα δεν είναι λάθος, αλλά υπάρχουν φορές που οι μελαγχολικοί αναμένουν πάρα πολλά από τους άλλους λόγω της ροπής προς την τελειομανία. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σαν εσάς. Έτσι, θα πρέπει να τους αποδέχεστε για αυτό που είναι. Έπειτα, η κατηφής συμπεριφορά σας προέρχεται από μία εσωτερική πάλη του ατελούς κόσμου και την επιθυμία για την τελειότητα.

Διακατέχεστε από πείσμα, επειδή εμμένετε στις δικές σας απόψεις και στα πρότυπα της τελειότητας, και δεν είναι εύκολο να αλλάξετε γνώμη. Είστε επίμονοι και δεν αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους, γιατί το αρκετά καλό δεν είναι ποτέ αρκετά καλό. Προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ανταποκρίνεστε φτωχά σε φιλοφρονήσεις, λέγοντας ότι δεν είναι τόσο σπουδαίο το επίτευγμά σας. Κατηγορείτε τον εαυτό σας για λάθη, επειδή έχετε πλήρη επίγνωση της προσωπικής σας ατέλειας. Ένας διάλογος που φωτίζει τον ψυχικό σας κόσμο θα μπορούσε να είναι ο εξής:

«Ουάου, πάρα πολύ ωραίο το έργο ζωγραφικής σου!»

«Δεν ξέρω, τα μάτια δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα;»

(αντί να πείτε: «Ευχαριστώ!»)

Μεταξύ των θετικών γνωρισμάτων ένας μελαγχολικός άνθρωπος είναι σοβαρός, θέτει στόχους, έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες, αναπτύσσει φιλοσοφικά και ποιητικά ενδιαφέροντα. Τη στιγμή που θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, θέτει υψηλές προδιαγραφές και θέλει να γίνουν όλα σωστά. Το σπίτι του είναι πάντα σε τάξη. Κοινό χαρακτηριστικό για τους γονείς που έχουν αυτή την προσωπικότητα είναι ότι ενθαρρύνουν το ταλέντο και την υποτροφία.

Τώρα που μάθατε τα δυνατά σας σημεία, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Προσπαθήστε να τα διορθώσετε, ένα εγχείρημα που ίσως φαντάζει δύσκολο στην αρχή. Πάντως, η μελαγχολική προσωπικότητα είναι μια ιδανική προσωπικότητα όσο είστε σε θέση να ελέγχετε τα μελανά σας στοιχεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…