Είναι ωφέλιμο να αποκλείσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, ακόμη κι αν δεν πάσχετε από δυσανεξία;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Τα τελευταία χρόνια οι μύθοι γύρω από την διατροφή αυξάνονται και πληθύνονται, αφήνοντάς μας με πολλές απορίες και κενά σε σχέση με το τι είναι καλό να τρώμε τελικά και τι όχι. Ένας από αυτούς τους διατροφικούς μύθους αναφέρεται στον αποκλεισμό της γλουτένης από την καθημερινότητά μας με σκοπό την καλύτερη υγεία. Είναι όμως σωστό να αφαιρούμε αυτό το συστατικό από τη διατροφή μας χωρίς να πάσχουμε από δυσανεξία ή αλλεργία;

Αρχικά, η γλουτένη είναι μία ομάδα πρωτεϊνών η οποία απαντάται σε σπόρους όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και τα παράγωγά τους. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει και σε επεξεργασμένα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, καθώς κάνει απαλές και ελαστικές τις ζύμες. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή άρχισε να «γίνεται της μόδας» όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να μιλούν για την κοιλιοκάκη, μία διά βίου πεπτική διαταραχή, η οποία παρουσιάζει δυσανεξία στη γλουτένη. Οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουν gluten free προϊόντα ώστε να έχουν μία καλή ποιότητα ζωής. Οι υπόλοιποι όμως;

Διατροφή χωρίς γλουτένη: επικίνδυνη μόδα

Με βάση τα Παγκόσμια Νέα του BBC το 2015, 70 εκατομμύρια Αμερικανοί αφαίρεσαν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Σημειώνεται επίσης ότι το 60% των ενηλίκων έχει αγοράσει προϊόντα χωρίς γλουτένη, ενώ το 10% των οικογενειών στην Αμερική θεωρεί «εχθρό» αυτήν την πρωτεΐνη!

Αν κι εσείς λοιπόν έχετε βγάλει τη γλουτένη από τη διατροφή σας με σκοπό την απώλεια βάρους ή την βελτίωση της υγείας σας, χωρίς να έχετε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, σας ενημερώνουμε ότι έχετε κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Αυτό επειδή, πολλά υποκατάστατα σιταριού και κριθαριού περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και παραπάνω τρανς λιπαρά, για βελτίωση της γεύσης τους. Έτσι, η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης, είναι πιθανό να πάρετε βάρος κόβοντας τη γλουτένη χωρίς επαρκή προετοιμασία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία ο οποίος θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, σε περίπτωση που η αποφυγή της γλουτένης είναι ιδανική για εσάς.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Επιστημονικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πονπέου Φάβρα (UPF), Γκονζάλο Κασίνο (Gonzalo Casino), δεν υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι ώστε ένα υγιές άτομο να επιλέξει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Ο Κασίνο διεξήγαγε μια μελέτη η οποία έδειξε πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να υποστηρίζει ότι ένα άτομο χωρίς κοιλιοκάκη θα πρέπει να επιλέξει μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία επειδή ταυτόχρονα σταματά και η πρόσληψη ινών που περιέχονται στα σιτηρά και τα δημητριακά. Καταλήγει ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων, και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2.

Έτσι, αποκλείοντάς τη από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο έντερό σας, η οποία θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Επικίνδυνες μόδες για απώλεια βάρους.

Η αγορά των τροφίμων χωρίς γλουτένη αποτελεί μία επιχείρηση δισεκαττομυρίων, η οποία τρέφεται από τους διατροφικούς μύθους που θέλουν τον αποκλεισμό της γλουτένης ως υγιεινή συνήθεια που καταλήγει στην απώλεια βάρους. Αν θέλετε να χάσετε να βάρος και δεν παρουσιάζετε δυσανεξία, σας διαβεβαιώνουμε πως η αποφυγή της γλουτένης δεν είναι ο τρόπος που θα σας οδηγήσει στον στόχο σας. Έτσι, καλό θα ήταν πάντα να ξεκινάτε την προσπάθεια απώλειας κιλών υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού και ποτέ μέσω διατροφικών συμβουλών και μύθων, οι οποίοι συχνά προτείνουν φτωχά σχεδιασμένες δίαιτες με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…