Είναι τόσο κακό να είστε μόνοι;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

einai_toso_kako_na_eiste_monoiΗ μοναξιά και η μοναχικότητα μπερδεύονται στο μυαλό πολλών και συνήθως αποκτούν αρνητική χροιά όταν γίνεται αναφορά τους σε μια συζήτηση. Είναι, όμως, στην πραγματικότητα, τόσο τρομερό να είναι κανείς μόνος ή μοναχικός;

Η αφόρητη κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση, οι επαφές και η δικτύωση αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της καθημερινότητάς μας, είτε αυτή αφορά στην πραγματική, είτε στη διαδικτυακή μας ζωή. Όλοι πρέπει να εμφανιζόμαστε κοινωνικοί, ανοικτοί σε όλους, με διάθεση για κουβέντα και γνωριμίες. Το συγκεκριμένο «πρέπει» το επιβάλλουν οι νέοι καλοί τρόποι συμπεριφοράς που προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τις νέες αντιλήψεις για την εύρεση εργασίας (η δικτύωση και οι γνωριμίες βοηθούν στην εύρεση απασχόλησης και στις επαγγελματικές δραστηριότητες), από τη νοοτροπία της εξωστρέφειας. Υπάρχει μια απίστευτη πίεση προς όλους να φαίνονται κοινωνικοί και εξωστρεφείς, να είναι φιλικοί και ευγενικοί με όλους, να έχουν πολλούς φίλους και ακόμη περισσότερους γνωστούς, αλλά και να είναι μέλη μιας παρέας ή ενός κύκλου.

Οι «στριμμένοι»

Για όσους δεν μπαίνουν στο καλούπι του ατόμου που περιγράφουμε παραπάνω, υπάρχει πάντοτε η ταμπέλα του «στριμμένου», του «περίεργου» και του «μονόχνωτου», όπως και στο παρελθόν: ο γείτονας που δε μας καλημερίζει πάντοτε είναι αγενής, ακοινώνητος, κ.ό.κ. Μερικές φορές δεν τολμά κανείς να πει πως προτιμά να περνά χρόνο μόνος του και οι άλλοι τον ρωτούν ποιο είναι το πρόβλημά του. Το θέμα ίσως είναι πως κάποια άτομα είναι εσωστρεφή και πως προτιμούν να έχουν ένα στενό κύκλο γνωριμιών. Αυτό δεν τους κάνει ερημίτες, αλλά διαφορετικούς.

Μόνοι και μοναχικοί

Ποια είναι η διαφορά των μόνων και των μοναχικών ατόμων; Ο άνθρωπος που είναι μόνος ίσως δυσαρεστείται από αυτό. Μπορεί να είναι μόνος γιατί δεν έχει χρόνο να συναντήσει άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσει δεσμούς μαζί τους, μπορεί να είναι ένα άτομο που άλλαξε τόπο κατοικίας και δεν έχει βρει ακόμη νέες παρέες. Ο μοναχικός άνθρωπος απολαμβάνει να περνά χρόνο μόνος και να ασχολείται με πράγματα που δε χρειάζονται τη συμμετοχή άλλου προσώπου, επιζητά μάλιστα να απομακρύνεται από τους άλλους πού και πού.

Είναι κακό να είναι κάποιος μόνος του;

Τελικά, είναι κακό να είναι κάποιος μόνος του; Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογική και συναισθηματική υγεία κάποιου να περνά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην απόλυτη μοναξιά: οι άνθρωποι, όσο εσωστρεφείς και αν είναι, χρειάζονται ένα βαθμό κοινωνικοποίησης. Όσο, όμως, χρειάζονται άλλους ανθρώπους, άλλο τόσο χρειάζονται και χρόνο μόνοι τους με τον εαυτό τους. Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας μάς βοηθά να ξεκαθαρίζουμε τις σκέψεις μας, να τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας και να διατηρούμε την ισορροπία μας, να αποφορτιζόμαστε από την πίεση, το άγχος και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να οργανώνουμε τις μελλοντικές μας ενασχολήσεις.

einai_toso_kako_na_eiste_monoiΜερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο μόνοι για να καταφέρουν όλα αυτά. Σίγουρα κάτι τέτοιο τους ωφελεί και δεν τους βλάπτει, επομένως μπορούμε να σεβαστούμε αυτή τους την απόφαση και να τους αφήσουμε ήσυχους, χωρίς να βιαζόμαστε να τους χαρακτηρίσουμε περίεργους.

Είναι φυσικό να μας παραξενεύουν οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους στη ζωή και δείχνουν να το απολαμβάνουν αυτό, μιας και δεν καταλαβαίνουμε πώς περνούν το χρόνο τους. Δεν καταλαβαίνουμε πώς γίνεται αυτά τα άτομα να είναι τόσο γενναία που να μη φοβούνται τη μοναξιά, δεν έχουμε συνηθίσει να περνάμε χρόνο μόνοι και έχουμε μάθει πως ποιοτικός χρόνος είναι αυτός της κοινωνικοποίησης.

Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, πως για το συγκεκριμένο θέμα ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τις γυναίκες και τους άνδρες. Σε γενικές γραμμές θα παραξενευτούμε (ή θα ανησυχήσουμε) με μια γυναίκα που πηγαίνει διακοπές μόνη της, αλλά δε θα κάνουμε το ίδιο με έναν άνδρα, που μάλλον θα τον χαρακτηρίσουμε περιπετειώδη. Θεωρούμε πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν πάντοτε κάποιον γύρω τους, ενώ οι άνδρες δεν έχουν την ίδια ανάγκη.

Τέλος…

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μπορούμε απλώς να αφήνουμε τους άλλους να ζουν τη ζωή που προτιμούν, ειδικότερα όταν δείχνουν να την απολαμβάνουν.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…