Είναι τελικά ο κινηματογράφος, υπερτιμημένος;

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Καθώς ο κόσμος μας μετά την πανδημία, επιστρέφει πίσω στην κανονικότητα, ένα μέρος που εμείς σαν λαός υποχρεωθήκαμε να εγκαταλείψουμε για σχεδόν δύο χρόνια, είναι ο κινηματογράφος. 

Ένας χώρος γεμάτος αναμνήσεις για μικρούς και μεγάλους, που αποκαλείται από το τεράστιο κοινό του, η 7η τέχνη.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι ταινίες που υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε όλοι τη χαρά να παρακολουθήσουμε μπροστά σε μια τεράστια οθόνη άριστου ήχου και ευκρίνειας, αναγκαστήκαμε να τις αγοράσουμε από το διαδίκτυο ή να μην τις δούμε εντελώς. Πολλοί λάτρεις του σινεμά λοιπόν, έμειναν απογοητευμένοι.

Τώρα όμως, ‘επιστρέφοντας στην κανονικότητα’ το χόμπι του κινηματογράφου έχει γίνει για πολλούς μια παραπλήσια και ακριβή διαδικασία. Σίγουρα σε μερικούς από εσάς έλειψαν αυτές οι γεμάτες και μεγαλοπρεπείς αίθουσες, αλλά αρκετοί πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο ευκολότερο είναι τη σήμερον ημέρα, να παρακολουθήσει κάποιος μια ταινία από την άνεση του σπιτιού του.

Τι είναι αυτό που ωθεί όμως τους πρώην λάτρεις του σινεμά να το εγκαταλείψουν;

Με τις τιμές των εισιτηρίων και προϊόντων σε όλους τους κινηματογράφους να ανεβαίνουν ραγδαία, μια νέα τάση ήρθε για να καταπλήξει το ευρύτερο κοινό.

Τι είναι λοιπόν αυτή η ριζοσπαστική αλλαγή που μπορεί να εκθρονίσει τον κινηματογράφο;

Αυτό το νέο κύμα το ονομάζουμε streaming και έχει εισβάλλει στα περισσότερα σπίτια. Η απλούστερη περιγραφή για όσους δε το έχουν ακουστά είναι η εξής:

Εφαρμογές, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που χρεώνουν μια μηνιαία συνδρομή ως αντάλλαγμα για εκατοντάδες ή χιλιάδες σειρές και ταινίες στη διάθεση των πελατών τους. Με λίγα λόγια, μιλάμε για ένα διαδικτυακό video club, μόνο που οι ταινίες σε αυτές τις πλατφόρμες δεν νοικιάζονται, αλλά παραμένουν παντοτινά στον υπολογιστή σας για όσο καιρό πληρώνετε τη συνδρομή σας και φυσικά δεν έχουν διαφημίσεις.

Το κόστος του streaming δηλαδή, σε σχέση με ένα εισιτήριο στον κινηματογράφο είναι μηδαμινό.

Έπειτα, ακόμη και όταν οι κανονισμοί επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να επιστρέψουν στις απολαύσεις του παρελθόντος, υπάρχουν άνθρωποι, ευπαθείς ομάδες και μη, που δικαιωματικά, φοβούνται να πλησιάσουν πολυπληθείς χώρους.

Ενώ άλλοι βρίσκουν τη διαδρομή μέχρι το σινεμά κουραστική και πιστεύουν πως είναι πιο άνετο, ξεκούραστο, αλλά και χαλαρωτικό, να μείνουν σπίτι τους. 

Δεν έχουν όμως όλοι πειστεί πως η εξάλειψη του κινηματογράφου από τις ζωές μας είναι κάτι το επιτρεπτό. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη φανατικοί οπαδοί του σινεμά και κανείς δε τους αδικεί.

Οι πολυτελείς εγκαταστάσεις αυτών των χώρων ψυχαγωγίας έχουν άλλωστε αγγίξει την ψυχή και το νου των θεατών τους.

Λίγοι διαφωνούν πως η εμπειρία του κινηματογράφου είναι ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη. Ένα δωμάτιο χωρίς παραπλήσιο φως και περισπασμούς ή τη δυνατότητα για παύσεις και διαλείμματα, δίνει την καλύτερη ποιότητα παρακολούθησης σε όλους τους λάτρεις των ταινιών.

Δε σταματά όμως εκεί! Οι κινηματογράφοι πλέον έρχονται σε όλες τις μορφές. Υπάρχουν συνοικιακοί κινηματογράφοι που προσφέρουν μειωμένες τιμές και εξίσου καλή ποιότητα οθόνης και ήχου, για όσους δε θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Καθώς και θερινά σινεμά σε ανοιχτούς και πιο αραιά διαμορφωμένους χώρους για τους πιο επιφυλακτικούς θεατές. Ενώ, σε ορισμένες τοποθεσίες, κινηματογράφοι ανεβάζουν έργα παλαιότερων ετών που δύσκολα βρίσκει κάποιος στο διαδίκτυο με καλή ανάλυση εικόνας.

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, κάθε τρόπος παρακολούθησης ταινιών έχει τα μοναδικά του πλεονεκτήματα. Ο καθένας μπορεί μόνο να επιλέξει τι αναλογεί με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του. 

Ποια είναι λοιπόν η δική σας προτίμηση; 

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.