Είναι τα αυγά επικίνδυνα για την καρδιά μας; «Όχι», αποδεικνύει η επιστήμη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την συμβουλή της αποφυγής της καθημερινής κατανάλωσης αυγών εξαιτίας της χοληστερίνης που κρύβεται στον κρόκο τους. Επαγγελματίες υγείας και μη (συνήθως η δεύτερη κατηγορία), μας παροτρύνουν να μειώσουμε τη λήψη αυτής της πολύ ευεργετικής τροφής, με την αιτιολόγηση ότι τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά μας. Ποια είναι όμως η στάση της επιστημονικής κοινότητας σε αυτή την αντίληψη, η οποία διαιωνίζεται συνεχώς; Μία σχετικά παλιά μελέτη (του 1999) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου μας δίνει την απάντηση.

Η επιστημονική έρευνα

Η μελέτη έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι, και διήρκησε για περίπου εννέα χρόνια. Στοιχεία συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν για 416.000 άτομα ηλικίας από 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια κατά την έναρξη της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν καθόλη τη διάρκεια της έρευνας και η κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες!

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, οι επιστήμονες άντλησαν κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία σχετίζουν την καλή υγεία της καρδιάς με την καθημερινή κατανάλωση ενός αυγού, κατά μέσον όρο!

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσον όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορα καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου των συμμετεχόντων).

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές: «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών».

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε σχετικά στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart.

Αυγό: μια πολύτιμη τροφή

Από διατροφικής άποψης, τα αυγά είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη τροφή. Αποτελούν, βέβαια, βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως είναι τα φωσφολιπίδια και τα καροτενοειδή.

Επιπλέον, ο παρεξηγημένος κρόκος του αυγού κρύβει μία πρωτεΐνη που λέγεται λεκιθίνη, η οποία έχει έντονη δράση εναντίον της «κακής» χοληστερόλης. Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αποφυγής του αγαπημένου μας αυγού σε ημερήσια βάση, αρκεί βέβαια αυτό να γίνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής  αλλά και άσκησης.

Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/189529

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…