Είναι η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα της απαραίτητα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι βιταμίνες είναι μια κατηγορία συστατικών τροφίμων για την οποία ακούγονται και προβάλλονται αρκετές φορές πολλές φήμες. Δείτε την χρησιμότητά τους και αν πραγματικά χρειάζεστε συμπληρώματα.

Κάθε τρόφιμο χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη σειρά θρεπτικών και χρήσιμων συστατικών. Τα πιο βασικά από αυτά είναι το νερό, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Μερικά από αυτά, όπως οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, ενώ κάποια άλλα παίζουν έναν κάπως δευτερεύοντα ρόλο. Οι βιταμίνες ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Η βιταμίνη D συγκεκριμένα, η οποία είναι και η πιο γνωστή, έχει συγκεκριμένο ρόλο αρκετά χρήσιμο για την ευζωία και την καλή μας διάθεση.


Διαβάστε Επίσης: Ποιες βιταμίνες χρειάζεται η επιδερμίδα σου;


Πού περιέχεται

Στα φυσικά τρόφιμα η βιταμίνη D περιέχεται στον χυμό πορτοκαλιού, στα αυγά, στον τόνο και στον σολομό, στα μανιτάρια και επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αναλογία που συνίσταται για τα βρέφη είναι στις 400 διεθνείς μονάδες ανά ημέρα για παιδιά και 600 για τους ενήλικες. Η συνιστώμενη δόση όμως δεν είναι και απαραίτητη για τον οργανισμό μας.

Επαρκής κατανάλωση βιταμίνης D

Η επαρκής κατανάλωση της βιταμίνης D έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα, όπωςγια παράδειγμα την βελτίωση του μεταβολισμού μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ συνεισφέρει στην βελτίωση της διάθεσης και στην καλύτερη κι αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, η αντιοξειδωτική της ικανότητα επιτρέπει να δρα προληπτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, συμβάλλει στην απορρόφηση κάποιων βασικών μετάλλων του οργανισμού όπως το ασβέστιο και το κάλλιο, τα  οποία βοηθούν στην καλή υγεία και στην αντοχή των δοντιών.

Είναι η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα της απαραίτητα;

Από όλα τα παραπάνω συνειδητοποιούμε ότι η βιταμίνη D έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας στις κατάλληλες ποσότητες.

Συμπληρώματα βιταμίνης D

Η λήψη της απόφασης για το αν θα πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα της συγκεκριμένης βιταμίνης έγκειται στις ποσότητες τις οποίες καταναλώνουμε από τα τρόφιμα τα οποία την περιέχουν. Όμως η βιταμίνη D έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με όλες τις άλλες βιταμίνες στον ανθρώπινο οργανισμό. Για να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό απαιτείται έκθεση στον ήλιο και μάλιστα σε ώρες που έχει έντονη ηλιοφάνεια (12-4). Στην Ελλάδα η ηλιοφάνεια δεν αποτελεί έντονο πρόβλημα, μιας και τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια σε αντίθεση με χώρες της Σκανδιναβίας ή  πολιτείες των Η.Π.Α.


Διαβάστε Επίσης: Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής για το άγχος και την αϋπνία


Οι άνθρωποι όμως με πιο μελαμψό δέρμα (μιας και η μελανίνη μειώνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας του ηλίου), άτομα με καλυμμένο όλο τους το σώμα με ρούχα και άτομα που λόγω ηλικίας δεν βγαίνουν στον ήλιο έχουν ανάγκη από συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει διότι χωρίς την βοήθεια του ήλιου η βιταμίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη για την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Η γνώση των ειδικών δεν μπορεί να αντικατασταθεί όπως επίσης και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.