Είναι η ευαισθησία σημάδι αδυναμίας;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η ευαισθησία στον τρόπο συμπεριφοράς, κατανόησης και επικοινωνίας μας δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά της δύναμης. Αυτή η δήλωση είναι αντίθετη με αυτό που φαίνεται να έχει στο μυαλό πολλών ανθρώπων που καταλαβαίνουν ότι τα συναισθήματα μας κάνουν ευάλωτους.

Φοβάσαι να είσαι ευάλωτος;

Μεγαλώσαμε και ακούγαμε ότι αν είμαστε ευαίσθητοι θα μας εκμεταλλευτούν, αν δείξουμε αδυναμία θα την χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Ο κόσμος δεν είναι, όμως, μια ζούγκλα (όσο κι αν μερικές μοιάζει έτσι). Οι άνθρωποι ψάχνουν για οικειότητα, αγάπη και σύνδεση. Πώς θα φτάσουν σε αυτά αν είναι μόνιμα προφυλαγμένοι πίσω από τα τείχη τους;

Το να είσαι ευάλωτος σημαίνει να τολμάς. Σημαίνει ότι είσαι αυθεντικός. Σημαίνει ότι είσαι γενναίος. Σημαίνει ότι είσαι πολύπλευρος και αυτό είναι φυσιολογικό! Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Το να είσαι ευάλωτος είναι δύναμη. Και θέλει δύναμη και τόλμη να επιλέγεις να μοιράζεσαι. Προσοχή. Να επιλέγεις να το κάνεις. Να επιλέγεις πού και ποιον και τι θα μοιραστείς. Το να είσαι ευάλωτος σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος.

Κανείς δεν είναι τέλειος, ή αλεξίσφαιρος και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε αυτό, τόσο το καλύτερο για εμάς, τη ψυχική μας υγεία και τους ανθρώπους μας. 

Κι αν η ευαισθησία είναι, λοιπόν, σημάδι δύναμης;

Τι γίνεται αν το να είσαι ευάλωτος σημαίνει ότι είσαι θαρραλέος; Ευαλωτότητα σημαίνει ότι «είμαι εδώ». Με τις αποτυχίες, τις ματαιώσεις και τους φόβους μου και ότι παρόλες τις δυνάμεις μου ανοίγομαι. Είναι τρομακτικό πολλές φορές να τα μοιράζεσαι όλα αυτά αλλά είναι και ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να συνδεθείς με τους ανθρώπους σε βάθος.

Ευαίσθητος είναι ο άνθρωπος εκείνος που διαθέτει αυτό που λέμε ενσυναίσθηση. Που μπορεί απόλυτα να μπει στη συναισθηματική κατάσταση του άλλου, πάντα με σκοπό να συνδράμει ψυχολογικά ή συναισθηματικά. Η ενσυναίσθηση διαφέρει από την απλή κατανόηση των συναισθημάτων του άλλου. Αντίληψη έχουνσχεδόν όλοι. Ενσυναίσθηση είναι να μπορείς να νιώσεις αυτό που νιώθω, αλλά και τις δεκάδες παραμέτρους γύρω από αυτό χωρίς να πρέπει να τις απαριθμήσω. Ενσυναίσθηση είναι αυτό που συμβαίνει σε μας όταν αφήνουμε το σώμα μας και βρισκόμαστε είτε προς στιγμήν είτε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο στο μυαλό του άλλου. Παρατηρούμε την πραγματικότητα μέσω των ματιών του, αισθανόμαστε τις συγκινήσεις του, μοιραζόμαστε τον πόνο του.

Το να είσαι ευάλωτος θέλει πολύ κουράγιο αλλά αξίζει.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.