Είναι εγωισμός ή δικαίωμα το να μη θέλεις παιδί;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η απόκτηση απογόνων πάντοτε θεωρείτο σε διάφορες κοινωνίες –ειδικά στη δική μας – ως απαραίτητη για την ολοκλήρωση του ανθρώπου. Κοινωνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αντιλήψεις οι οποίες διαιωνίστηκαν στο διάβα των αιώνων, θεωρούσαν πως η απόκτηση παιδιού πρέπει να είναι απαραίτητη επιθυμία κάθε ανθρώπου.

Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να μη βιώσουν αυτό το ρόλο. Άνθρωποι που δεν αισθάνονται αρκετά υπεύθυνοι και ικανοί στο να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Είναι τελικά εγωισμός ή δικαίωμα το να μη θέλεις παιδί;

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι δε θέλουν παιδιά;

Δεν υπάρχει πιο δύσκολος ρόλος στη ζωή ενός ανθρώπου από εκείνον του γονιού, της κατάστασης εκείνης όπου καλείσαι να προστατεύσεις, να διαπαιδαγωγήσεις αλλά και να αναθρέψεις έναν άλλο άνθρωπο. Κάποτε είχα διαβάσει ένα άρθρο το οποίο έλεγε ‘’οι άνθρωποι παίρνουν άδεια για να ανοίξουν ένα περίπτερο, αλλά δεν ελέγχονται ποτέ όταν θέλουν να αποκτήσουν παιδί’’. Και είναι γεγονός, οι άνθρωποι καλούνται να αναλάβουν αυτό τον δύσκολο ρόλο, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί  ή να είναι έτοιμοι τις περισσότερες φορές.

Οι άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά για πολλούς και διάφορους λόγους (τα τελευταία χρόνια στην Αμερική οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ονομασία childfree).

Μπορούν να αναφερθούν ως οι κυριότεροι

  • η εργασιακή ανασφάλεια,
  • η έλλειψη συντρόφου,
  • η αφοσίωση στην καριέρα,
  • η άρνηση κάποιου να θυσιάσει την ελευθερία του,
  • οι οικονομικές δυσκολίες
  • ο φόβος
  • και η αρνητική στάση κάποιου απέναντι στα παιδιά και την οικογένεια γενικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…