Είμαστε υποχρεωμένοι να παντρευτούμε στη ζωή μας;

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Κάποιοι θέλουν να παντρευτούν στη ζωή τους, ενώ  άλλοι όχι. Ωστόσο, σχεδόν όλοι όμως δέχονται πιέσεις από το κοινωνικό περιβάλλον τους να το κάνουν. Οπότε κάπου εκεί έρχεται στο «προσκήνιο» ένα θεμελιώδες ερώτημα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να παντρευτούμε στη ζωή μας;”

Ποιοι μας πιέζουν  και γιατί

Ως επί το πλείστον οι πιέσεις αυτές ασκούνται από το συγγενικό περιβάλλον μας. Οι παππούδες μας στις περισσότερες περιπτώσεις μας εκφράζουν επίμονα την επιθυμία τους να παντρευτούμε, για να αποκτήσουν δισέγγονα. Οι γονείς μας,  από τη μεριά τους, για να αποκτήσουν εγγόνια και για «δουν» το παιδί τους «ολοκληρωμένο» άνθρωπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και οι φίλοι μας ή τα αδέλφια μας παίζουν αυτό το ρόλο, γιατί κρίνουν ότι το να παντρευτείς είναι το σωστό με βάση τις παραδόσεις,  ανεξάρτητα από το εάν το θέλεις ή όχι.

Είμαστε υποχρεωμένοι να παντρευτούμε στη ζωή μας;

Γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι ο γάμος είναι αναγκαίος να γίνει στη ζωή του ανθρώπου;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί έτσι γαλουχήθηκε ο καθένας από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Και φυσικά όλη αυτή η αντίληψη σχετίζεται με τις θρησκείες ή τα ήθη μιας κοινωνίας. Με βάση πολλές θρησκείες μάλιστα  ο γάμος θεωρείται ως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί στη ζωή του ανθρώπου.

Από την άλλη, πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στη ζωή του ανθρώπου από το να κάνει παιδιά, από το να αφήσει απογόνους σε τούτο τον κόσμο. Επίσης προσδίδει κοινωνικό κύρος και αποδοχή το να παντρευτείς.

Ωστόσο, εάν κάποιος δεν θέλει να παντρευτεί για τους δικούς του λογούς, γιατί θα πρέπει να «αναγκαστεί» να κάνει κάτι που δεν ποθεί;

Που οδηγεί αυτή η πίεση;

Όταν κάποιος αναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν θέλει, στο τέλος γίνεται δυστυχής. Όταν κάποιος δεν ζει με βάση το όραμά του και τις αξίες του, επίσης καταλήγει να γίνει δυστυχής. Δεν είναι τυχαίος και ο εξωφρενικός αριθμός διαζυγίων στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…