Είμαι όμορφη, μαμά;

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Πριν από λίγο καιρό είδα σε ένα post ιδέες για να ντύσουμε τα κορίτσια μας στο τότε Halloween, γυναίκες που ξεχώρισαν για την ευφυΐα τους, το ταλέντο τους, το δυναμισμό τους, στον αθλητισμό κτλ. Στον αντίποδα αυτού, σκεφτόμουν ότι όλο και νωρίτερα ακούει κανείς τα κορίτσια πια να μιλούν και να ανησυχούν για την εξωτερική τους εμφάνιση. Μικρά παιδιά που ασχολούνται με τη μόδα και το τέλειο look σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους, της αυταρέσκειάς τους έως και της αυτοεπάρκειάς τους.

Η ομορφιά της κόρης μέσα από το βλέμμα της μάνας της

Έτσι και οι μαμάδες, πια πιο υποψιασμένες και ανήσυχες για τον τρόπο που προσλαμβάνουν τα βλαστάρια μας την επιταγή της μόδας και των γυναικείων προτύπων, εστιάζουν στον τρόπο που η δική τους ματιά θα είναι μαλακή και βοηθητική για το μικρό αυτό κορίτσι που μεγαλώνουν. Δεν είναι τυχαίο που και διάσημες μαμάδες μπήκαν στον κόπο να ταρακουνήσουν τα νερά, να μιλήσουν ανοιχτά και να τσαλακώσουν την αψεγάδιαστη εικόνα τους όταν απέκτησαν κόρες. Αλλά και η ίδια η βιομηχανία της μόδας και των παιχνιδιών έχει λάβει το μήνυμα και προσπαθεί με ρυθμούς αργούς και σπασμωδικές κινήσεις να ανοιχτεί και να συμπεριλάβει την ποικιλία του ανθρώπου, από μεγέθη, ενδιαφέροντα και τύπους ομορφιάς.

Παρόλα αυτά ακόμη οι γυναίκες προσπαθούν να μην γεράσουν, να γίνουν όλο και πιο αδύνατες και να χωρέσουν την ξεχωριστή ομορφιά της καθεμιάς στην τυποποιημένη ομορφιά της εικόνας.

Γιατί έχει τόση αξία η ματιά της μάνας για την κόρη της;

Το μεγαλύτερο δώρο για μία κόρη είναι η αποδοχή της μάνας της. Και το μεγαλύτερο δώρο μίας μητέρας είναι η αποδοχή του εαυτού της, το να νιώθει η ίδια καλά σε αρμονία με τον εαυτό της. Η αποδοχή της ψυχής της, της ομορφιάς της εσωτερικής και εξωτερικής.

Μέσα από τα μάτια της μάνας το παιδί μπορεί να δει τον εαυτό του, να αποδεχτεί το ίδιο και να απορρίψει κανόνες και τακτικές ομορφιάς. Η μητέρα είναι πρότυπο ομορφιάς. Μέσα από την ίδια το μικρό κορίτσι μαθαίνει να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό του. Μαθαίνει να αναγνωρίζει το όμορφο, της μαμάς και το δικό του και να το αποθεώνει ή να κρύβεται προσπαθώντας να κρύψει την ασχήμια που βλέπει η μητέρα του.

Μία μητέρα που φροντίζει και αγαπάει το σώμα της και την ψυχή της, έχει εστιάσει στα όμορφα κομμάτια της, εξωτερικά και εσωτερικά. Έχει αναγνωρίσει τη δύναμη της ομορφιάς που προέρχεται από την ψυχική γαλήνη, τη χαρά, την ισορροπία και το ενθαρρύνει με τη ζωή της αυτό και στην κόρη της. Αντίθετα μία γυναίκα που εστιάζει περισσότερο στην εξωτερική της ομορφιά αναγνωρίζει ότι αυτό είναι παροδικό και τείνει να είναι περισσότερο ευαίσθητη στις αισθητικές αλλαγές πάνω της λόγω του χρόνου που περνά και να δυσανασχετεί με αυτές.

Φυσικά και δεν είναι τέλεια… άλλωστε το μήνυμα δεν θα πρέπει να είναι αυτό. Καμία κόρη και καμία μαμά δεν θα πρέπει να είναι τέλεια. Κάποιες φορές τέλεια δεν είναι καν η εικόνα, που περνά και την σχετική επεξεργασία. Είναι όμορφη και αυτό έχει ανάγκη να ακούσει και να δει μέσα από τα μάτια της μάνας της.

Όπως και η μαμά. Η μαμά, έχει όμορφα κομμάτια κι άλλα που δεν της αρέσουν και τόσο και αυτό είναι εντάξει. Μέσα στο χρόνο έχει έρθει κοντά με άλλες γυναίκες, έχει μάθει ποια είναι τα δυνατά της σημεία και τα ενισχύει.

Έχει beauty tips να ανταλλάξει με την κόρη της στην κατάλληλη ηλικία. Και φυσικά και η κόρη της είναι πανέμορφη, κι όχι τέλεια, αλλά κανείς δεν είναι άλλωστε. Μάθετε από νωρίς στις κόρες σας ότι η ομορφιά είναι μία πολύ επικερδής βιομηχανία και συχνά με επώδυνο αντίτιμο.

Μία μητέρα που δεν τονίζει μόνο την εξωτερική ομορφιά μπορεί να βοηθήσει την κόρη της σημαντικά στο να νιώσει καλά με τον εαυτό της και να συμπεριλάβει όλα τα όμορφα στοιχεία της στον εαυτό της. Να μην νιώθει κανένα κομμάτι της αποκομμένο και λιγότερο. Δεν θα ήταν καλό να εστιάζει κανείς αποκλειστικά στην εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, καθότι και παροδική, αλλά ούτε και να υποτιμά την αξία της στη ζωή του ανθρώπου.

Κόρες που ποτέ δεν άκουσαν μία γλυκιά κουβέντα από τη μητέρα τους για το πόσο όμορφες είναι, ψάχνουν απεγνωσμένα στα μάτια συντρόφων, φίλων, θεραπευτών κι επαγγελματιών ομορφιάς να αναγνωρίσουν την ομορφιά τους και πάλι δυσκολεύονται.

Και για τα μικρά μας κορίτσια εισάγετε και μοντέλα γυναικών που δεν ήταν μόνο όμορφες. Δώστε τους ευκαιρίες να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, τη φαντασία και ευφυΐα τους, τα ταλέντα και την ευρηματικότητα τους.

Για το τέλος, και χωρίς επιταγή ευτυχίας, τα λόγια της Όντρεȉ Χεπμπορν

Τα ευτυχισμένα κορίτσια είναι τα πιο όμορφα’.  

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Influence:

Εργάζεται ιδιωτικά στο χώρο του γραφείου της στο Ίλιον σαν Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός…