Είμαι έξυπνος ή μορφωμένος;

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Λίγοι άνθρωποι ξεχωρίζουν αυτές τις λέξεις. Φυσικά, οι περισσότεροι υποθέτουν πως κάποιος με υψηλή ακαδημαϊκή μόρφωση είναι έξυπνος, αλλά δύσκολα σκέφτονται το αντίθετο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σίγουρα, κάποιος πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερη υπομονή, συγκέντρωση και πειθαρχία για να τελειώσει μια πανεπιστημιακή σχολή ή να μάθει μια ξένη γλώσσα. Αλλά, δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που εξασφαλίζουν αυτή του την επιτυχία. 

Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα και επιλογές όσον αφορά τη μόρφωση. Ίσως βρουν ένα μέσο για να αποκτήσουν μια εντυπωσιακή δουλειά. Αυτό δεν κάνει τα γνωστικά τους επιτεύγματα λιγότερο εντυπωσιακά, αλλά δεν εξασφαλίζει και την γενικότερη εξυπνάδα τους.

Από την άλλη, άτομα που δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορεί να μην είχαν την επιλογή να σπουδάσουν. Μπορεί να έπρεπε να δουλέψουν για να ζήσουν πολύ νωρίς στη ζωή τους. Μπορεί να προσπάθησαν και να απέτυχαν την πρώτη φορά και μετά να μην είχαν μια άλλη ευκαιρία στην μόρφωση. Πως εξασφαλίζει αυτό την έλλειψη νοημοσύνης τους;

Όπως το βλέπω εγώ, υπάρχουν δύο ειδών εξυπνάδας:

Ι. Η ακαδημαϊκή γνώση

Οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες και οι γνώσεις που προήλθαν βάσει μελέτης και κατέχονται από κάποιον. Δε μπορεί να γεννηθεί κάποιος με αυτή τη γνώση, αλλά όλοι μπορούν να την αποκτήσουν, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

ΙΙ. Η κοινωνική γνώση

Ο τρόπος που μεγαλώνει ο κάθε άνθρωπος είναι εντελώς ξεχωριστός. Βιώνει διαφορετικά την καθημερινότητα και αφουγκράζεται αλλιώς το περιβάλλον που τον περικλείει. Η γνώση αυτή διαμορφώνεται από τα βιώματα κάποιου, αλλά το πως την επεξεργάζεται ο εγκέφαλός του για να την χρησιμοποιήσει προς τα έξω έχει να κάνει με τον ίδιο.

Είναι λοιπόν ανόητο να χαρακτηριστεί κάποιος αμόρφωτος ή ακαλλιέργητος επειδή δεν έχει τελειώσει το σχολείο. Πρώτον, επειδή δε γνωρίζουμε ποια γεγονότα έφεραν τη ζωή του σε αυτό το στάδιο και δεύτερον, επειδή η σχολική του μόρφωση είναι μόνο ένα μέρος της εξυπνάδας του. 

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δε ξέρουν να διαβάζουν, αλλά είναι καλόκαρδοι και σέβονται τους γύρω τους. Περπατούν στον δρόμο, πιστεύοντας πως είναι “ηλίθιοι” επειδή δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αποδείξουν το αντίθετο.

Ενώ παράλληλα, υπάρχουν άλλοι που οδεύονται, πλουτισμένοι με γνώση χιλίων ετών, πτυχία και διπλώματα. Το κεφάλι τους είναι πάντα καμαρωτό, διότι κάνεις δεν έχει αμφισβητήσει την εξυπνάδα τους, κι όμως αν τους ρωτήσετε κάτι πέραν του αντικειμένου που σπούδασαν θα σας κοιτάξουν με κενό βλέμμα.

Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι απόλυτα και οι πρώτες ματιές καμιά φορά ξεγελούν. Ίσως τελικά, μόνο αν η ακαδημαϊκή μόρφωση ήταν προσβάσιμη σε όλους, τότε μόνο θα μπορούσαμε να πούμε ποιος είναι έξυπνος και ποιος όχι.

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.